Od pewnego czasu jestem taka mało aktywna, nic mi się nie chce, chyba wiecie o czym...
Forum: Diabetologia - grupa dla osób leczących się na cukrzycę i jej powikłania
Temat: Czy cukrzycą można się zarazić? (1)
- https://www.fozik.pl/forum/czy-cukrzyca-mozna-sie-zarazic/watek/585113/1.html#p585113https://www.fozik.pl/forum/czy-cukrzyca-mozna-sie-zarazic/watek/585113/1.html Czy cukrzycą można się zarazić? GośćZalogowani użytkownicy mają możliwość budowania własnego statusu na forach grupy Medforum.
Po napisaniu odpowiedniej ilości postów przy avatarze pojawi się odpowiedni status.- Początkujący/ca - mniej niż 100 postów
- Wtajemniczony/na - pomiędzy 101 a 300 postów
- Forumowicz/ka - pomiędzy 301 a 1200 postów
- Komentator/ka - pomiędzy 1201 a 3600 postów
- Lider/ka opinii - pomiędzy 3601 a 6000 postów
- VIP - więcej niż 6001 postów
Nie martw się – w odróżnieniu od grypy czy ospy wietrznej cukrzyca nie jest chorobą zakaźną. Ważne jest, aby wiedziały o tym dzieci z cukrzycą oraz ich koledzy i koleżanki. Jeśli u Twojego dziecka zdiagnozowano cukrzycę, poproś pielęgniarkę ze szkoły, aby opowiedziała o tej chorobie dzieciom z klasy i zapewniła je, że nic im nie grozi. Wiedza na temat cukrzycy czyni życie z nią łatwiejszym dla każdego – przybliży Ci ją niniejszy przewodnik.
Cukrzyca nie jest chorobą zakaźną. Fakt ten może być oczywisty dla dorosłych, lecz dzieci mogą czuć się niepewnie. Dlatego ważne jest, aby uświadomić kolegów i koleżanki ze szkoły, a także inne dzieci w rodzinie, że cukrzycą nie można się zarazić. Najlepiej wyjaśnić to całej klasie dziecka lub poprosić, by zrobiła to szkolna pielęgniarka, która może pokazać dzieciom, jak wstrzykuje się insulinę i wykonuje pomiar glikemii. Warto im również opisać symptomy hipoglikemii oraz powiedzieć, co mogą zrobić, by jej zaradzić.
Szczególnie ważne jest, aby nastolatki, u których zdiagnozowano cukrzycę, powiedziały o tym swoim kolegom i koleżankom. Jeśli nie zrobi się tego wkrótce po rozpoznaniu choroby, wraz z upływem czasu jest coraz mniej prawdopodobne, że zrobi się to
w ogóle. Poinformowanie innych jest bardzo ważnym elementem akceptacji swojej choroby.
www.lifescan.pl/knowledge/article/background/catch - Gość
- Witaminy na wzmocnienieForum: Nasze zdrowie
- Jak interpretować poprawność wskazań glukometru
WitamMam glukometr ABRA Smart oraz płyn kontrolny ABRA Normal. Co powinien wskazać...
- Sucha skora bez blasku
Ostatnio zauważyłam, ze moja skora jest przesuszona i nie ma takiego zdrowego bloku...
Forum: Nasze zdrowie - Uciążliwa astma
Jestem astmatyczką, w okresie wiosennym wręcz boję się wychodzić z...
Forum: Nasze zdrowie
- Tematy:
- cukrzyca
- leczenie
- diabetologia