Nowy Rok to czas, kiedy wielu z nas decyduje się na wprowadzenie zdrowszych nawyków. „Więcej warzyw na talerzu” to jedno z popularniejszych postanowień, które może przynieść realne korzyści dla...
Astygmatyzm to druga po krótkowzroczności najczęstsza wada wzroku. Szacuje się, że dotyka aż 20-30% Polaków. Osoby cierpiące na tę wadę mają problem z wyraźnym widzeniem przedmiotów z bliska i z...
Najnowsze badania sugerują, że dieta wegańska jest skutecznym sposobem na utratę wagi. Naukowcy porównali grupę osób stosujących dietę wegańską (roślinną) oraz dietę wszystkożerną (pochodzenia...
Liczba konsumentów porzeczek rośnie systematycznie. Trend dotyczy zarówno czarnej, jak i czerwonej porzeczki i ich przetworów. Czarną porzeczkę i jej przetwory je ponad 1/4 Polaków, czerwoną w lecie...
Truskawki najlepiej symbolizują lato, to opinia ponad połowy Polaków (56%). Na kolejnych miejscach wskazujemy czereśnie (45%) i maliny (44%). Wśród owoców najczęściej w roli takiego symbolu widzimy...
Suplementy diety to produkty spożywcze, które nie są lekami. Można dostać je bez recepty, co sprawia, że cieszą się sporym zainteresowaniem. Warto jednak przyjmować je w sposób świadomy i...
Od 1 września pacjenci cierpiący na anemię w przebiegu przewlekłej choroby nerek zyskają dostęp do zupełnie nowej opcji leczenia. Dzięki decyzji Ministerstwa Zdrowia na listę refundacyjną trafi lek,...
Choroby serca, nadciśnienie, astma czy cukrzyca – to tylko niektóre z chorób, które stają się bardziej niebezpieczne w czasie upałów. Rosnące nieubłaganie temperatury dotykają nie tylko nas, ale...
Suplementy diety stanowią wartościowy dodatek do codziennego menu, umożliwiając uzupełnienie brakujących składników odżywczych. Ma to szczególne znaczenie dla osób aktywnych fizycznie, u których...
Jedzenie arbuza dostarcza organizmowi wiele cennych składników odżywczych, ale to nie jedyna jego zaleta. Najnowsze badania wykazały bowiem, że ten owoc może m.in. obniżać poziom cholesterolu i masy...
Rośnie liczba produktów spożywczych z oznaczeniem Nutri-Score oraz grono firm - producentów i dystrybutorów żywności - dobrowolnie stosujących to oznaczenie. Jednocześnie badania potwierdzają, że...
Polska ziemia budzi się do życia, a razem z nią budzi się pragnienie świeżych, soczystych warzyw. Jak wybierać te najzdrowsze i najsmaczniejsze, by cieszyć się pełnią lata na talerzu? Właśnie trwa...
Pomimo wyjątkowo ciepłej zimy smog w minionym sezonie grzewczym dusił wiele miejscowości w Polsce - ujawnia raport HEAL Polska i Polskiego Alarmu Smogowego. Analiza sezonu grzewczego 2022-2023...
Napływ obcokrajowców, wynikający między innymi z wybuchu wojny w Ukrainie, pokazał poważny problem związany z barierą językową, którą możemy zaobserwować także w służbie zdrowia.
Popularne na forum
Cukrzyca typu 2 jest poważną chorobą przewlekłą wymagającą właściwego leczenia ustalonego przez lekarza diabetologa. Dieta cukrzycowa zakłada wypełnianie wszelkich zasad zdrowego żywienia. Dodatkowo...
3 grudnia obchodzimy Międzynarodowy Dzień Osób z Niepełnosprawnościami, podczas którego zwracamy uwagę na wyzwania towarzyszące codzienności ponad 1,3 miliarda osób na całym świecie. W...
Systematyczne pomiary poziomu cukru we krwi to jeden z najważniejszych elementów walki z nieuleczalną chorobą, jaką jest cukrzyca. To prawdziwa epidemia XXI wieku, z którą zmaga się ok. 3 mln...
Polscy pracownicy oceniają swój jadłospis jako monotonny. Do przejadania się przyznaje się 41% pracowników. Często zbyt duże posiłki zjada 36% przebadanych kobiet i niemal co drugi mężczyzna.
Niedożywienie szpitalne to zjawisko, które rozwija się podczas pobytu w szpitalu. Według danych Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu (POLSPEN) problem ten dotyka...
Według informacji przekazanych przez Ministerstwo Zdrowia (MZ) w tym sezonie odnotowano już prawie 700 tys. zachorowań na grypę. Specjaliści obawiają się, że nadchodzi typowy po pandemii sezon...