„Cukier krzepi” – tak głosiło słynne przedwojenne polskie hasło. Z czasem okazało się jednak, że zbyt duża ilość cukrów prostych, w tym cukru białego, jest niekorzystna dla organizmu człowieka,...
Prawidłowe żywienie wpływa na jakość życia – im większa dbałość o zbilansowaną dietę, tym większa szansa na zdrowie w przyszłości. Dlatego Instytut Żywności i Żywienia po raz pierwszy opracował...
Choroby autoimmunologiczne mają tę właściwość, że lubią współwystępować ze sobą. Jeśli cierpisz na Hashimoto, czyli autoimmunologiczną chorobę tarczycy, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że...
Zapalenie spojówek to częste schorzenie, które dotyka każdego człowieka co najmniej raz w życiu. Najczęściej ma przebieg łagodny i ustępuje samoistnie bez pozostawienia powikłań w obrębie narządu...
Z okazji Światowego Tygodnia Jaskry od 11 do 17 marca w wybranych gabinetach okulistycznych w całym kraju, bez wymaganego skierowania, będzie można całkowicie bezpłatnie zbadać wzrok pod kątem...
Picie 100-procentowego soku pomarańczowego ma korzystny wpływ na nasze zdrowie. Szklanka takiego napoju zapewnia na przykład ok. 50-60% dziennego zapotrzebowania na witaminę C, która jest szczególnie...
Już po raz VII Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS) realizuje program „5 porcji warzyw, owoców lub soku”, który ma na celu edukację społeczeństwa na temat zasad zbilansowanej diety, a...
Celiakia, czyli trwająca całe życie nietolerancja glutenu, dotyczy 1% społeczeństwa, a więc ok. 380 000 Polaków. Niestety rozpoznawana jest zaledwie u 1 na 7 chorych. Ci niezdiagnozowani jedzą więc...
Wysoki cholesterol u 2-latka? Zapewne wielu z nas pomyśli sobie teraz: „Niemożliwe!” A jednak…Problem z wysokim poziomem cholesterolu ma obecnie coraz więcej, coraz młodszych dzieci. I nie jest to...
Helicobacter pylori została odkryta przypadkowo, dopiero w latach 80 – tych ubiegłego wieku. Okazuje się, że coraz więcej pacjentów zgłasza się do lekarza z objawami, które przypominają te wywoływane...
Warzywa i owoce powinny być istotnym elementem zbilansowanej diety – co do tego wątpliwości nie mają specjaliści ds. żywienia i dietetycy w całej Europie.
KOMENTARZ: MGR INŻ. MARZENA PAWLICKA mgr inż. Marzena Pawlicka, Kierownik Pracowni Oceny Materiałów do Kontaktu z Żywnością, NIZP-PZH
Bóle brzucha, wzdęcia, biegunki i uczucie przelewania w jelitach nie dają Ci spokoju? Być może cierpisz na nietolerancję laktozy, czyli cukru zawartego w mleku. Boryka się z nią średnio co 3 Polak, a...
Śniadanie to jeden z najważniejszych posiłków dnia.
Popularne na forum
Hemochromatoza pierwotna (wrodzona) jest chorobą genetyczną, w której dochodzi do nadmiernego kumulowania się żelaza w tkankach i narządach, co uniemożliwia ich prawidłowe funkcjonowanie. Powikłaniem...
Dyspepsja czynnościowa to częsty problem w populacji ogólnej, charakteryzujący się występowaniem zaburzeń poposiłkowych lub bólem w nadbrzuszu. Objawy te mogą w znaczący sposób wpłynąć na codzienną...
Wśród dużej części społeczeństwa istnieje przekonanie, że o prawidłowy stan wapnia we krwi powinny dbać tylko dzieci i młodzież. – To nieprawda. Wapń jako jeden z podstawowych budulców organizmu...
Mięśniaki macicy zaliczane są do jednej z najczęstszych dolegliwości układu płciowego kobiet. Szacuje się, że występują one u około 20-50% pań w wieku prokreacyjnym[1]. Jednak liczba wykrytych...
Zbyt niskie spożycie warzyw i owoców jest tendencją globalną. Ten problem dotyczy mieszkańców całego świata, niezależnie od statusu majątkowego, wykształcenia, czy płci. Przedstawiciele 21 państw...
Twoje dziecko jest skłonne do przeziębień? Ciągle leczysz je z powodu infekcji górnych dróg oddechowych? A może ma nawracające biegunki? Przyczyny spadku odporności u dziecka mogą być różne – dieta...