Styl życia
Białe pieczywo i mięso idą w odstawkę? Nie decyduj pochopnie!
Wyrzuć białe pieczywo, odstaw gluten, zrezygnuj z mięsa, na pewno masz uczulenie na laktozę – fora internetowe są pełne „dobrych rad” dotyczących odżywiania. Za takimi radami zwykle nie idzie naukowa argumentacja. Tymczasem dietetycy zalecają umiar. Radykalna eliminacja niektórych produktów, mających opinię tuczących lub niezbyt odżywczych, wcale nie jest dobrą decyzją. Przyjrzyjmy się faktom!
Upały a problemy z koncentracją - jak myśleć i pracować efektywnie, gdy za oknem tak gorąco?
Za oknem żar, a w głowie – pożar. Mózg dosłownie gotuje się, gdy temperatura powietrza przekracza tolerowany przez człowieka pułap. Badania naukowe wykazują, że w takich warunkach spada szybkość myślenia, poziom koncentracji, a także szczegółowość pamięci. Czy można zatem efektywnie pracować w czasie letnich upałów?
Szukamy redaktorów do zdalnej współpracy
POSZUKUJEMY REDAKTORÓW DO WSPÓŁPRACY ZDALNEJTWORZENIE TREŚCI MEDYCZNYCH DLA WYDAWNICTWA MEDFORUMjeżeli masz doświadczenie w tworzeniu treści o tematyce medycznej,jesteś lekarzem lub jesteś powiązana/y z opieką medyczną,masz "lekkie pióro".
Pandemia nie wywoła plagi rozwodów
Dane z sądów mówią, że liczba pozwów rozwodowych wcale nie rośnie, jak zapowiadali eksperci. Jak wynika z danych ponad 40 sądów okręgowych, w pierwszym kwartale br. wpłynęło do nich łącznie blisko 19,9 tys. pozwów rozwodowych, czyli niemal tyle samo co rok wcześniej. W porównaniu z analogicznym okresem 2020 roku nastąpił wzrost o nieco ponad 3%, a w zestawieniu z początkiem 2019 roku widać spadek o prawie 8%. Od stycznia do marca br. najwięcej takich pozwów odnotowano w Poznaniu – prawie 1,3 tys. Z kolei najmniej było ich w Łomży – 149. Jak przewidują eksperci, w kolejnych latach raczej nie czeka nas plaga rozwodów, jak wcześniej zapowiadali niektórzy specjaliści z rynku. Ich liczba będzie wręcz maleć, ponieważ coraz rzadziej są zawierane małżeństwa. Następnym powodem będzie niestety ekonomia.
- Reklama
Po burzy wyjdzie słońce - eksperci o wiosennym opalaniu
Spragnieni słońca – oto jak możemy siebie określić, gdy kończy się zima… Powoli zrzucamy zimowe kurtki i zachłannie zaczynamy chłonąć pierwsze wiosenne promienie słoneczne. Wiele osób już teraz planuje też wizyty w solarium, by odpowiednio przygotowywać się do sezonu na plaży. Zadajemy sobie jednak znowu pytanie, czy opalanie w ogóle jest bezpieczne?
Czy praca zabija?
Jak pokazują badania WHO, przepracowywanie się nie tylko pogarsza naszą sprawność fizyczną i psychiczną, czy doprowadza do zmęczenia. Może bowiem doprowadzić nawet do śmierci pracownika.
Zdrowie w poście zapisane
Post to element medycyny naturalnej, który stosowany jest jako jeden ze sposobów leczenia oraz środek terapeutyczny. Można go przeplatać z różnego rodzaju dietami, a jego zbawienny wpływ na organizm znano już w starożytności. Najłagodniejszą a tym samym najłatwiejszą w zastosowaniu formą jest post przerywany.
Jak praca zdalna wpłynęła na samopoczucie Polaków?
Praca na home office może doprowadzić do zatracenia granic pomiędzy odpoczynkiem a obowiązkami zawodowymi. Pracując w ten sposób powinniśmy przede wszystkim zadbać o swoje samopoczucie. Ciągłe siedzenie z telefonem w ręku lub przed komputerem, okazuje się nie być dobre dla naszego zdrowia.
Zimowy sen – jak spać by się wysypiać
Niektóre gatunki zwierząt zapadają w sen zimowy. Podczas tego stanu dochodzi do okresowego spowolnienia procesów życiowych, co pozwala przetrwać trudne warunki tej pory roku. Również ludzki organizm odczuwa wpływ mroźnych miesięcy. I choć mogłoby się wydawać, że zima i sen dobrze ze sobą współgrają, w rzeczywistości może ona negatywnie wpływać na jakość i długość nocnego odpoczynku. Przekonaj się jak spać, by się wysypiać!
Czy Polacy kochają diety? Nowy raport o zwyczajach żywieniowych Polaków
Polacy są coraz bardziej świadomi tego, jak ważna jest zdrowa dieta. Nie oczekujemy od niej tylko smukłej sylwetki, ale przede wszystkim zdrowego ciała i ducha. Wierzymy, że to, co jemy, ma bezpośredni wpływ także na nasze samopoczucie psychiczne. Nowy raport odsłania całą prawdę o tym, co Polacy myślą na temat zdrowego odżywiania.
- Reklama
Jak nie przytyć w święta. 5 prostych wskazówek dietetyka
Czas świąt Bożego Narodzenia sprzyja niestety niezdrowemu odżywianiu i podjadaniu. Duża liczba tradycyjnych potraw, kuszące wyglądem ciasta i słodycze na świątecznym stole sprawiają, że trudno nam uniknąć przejedzenia i dodatkowych kilogramów. Jak zminimalizować przyrost masy ciała w okresie świąt, gdy stół ugina się od przysmaków, podpowiada dietetyk. Oto 5 praktycznych wskazówek, które warto poznać i spróbować zastosować podczas nadchodzących świąt.
5 kroków do pełnego relaksu
Regeneracja ciała i umysłu jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Każdego dnia powinniśmy poświęcić na nią przynajmniej kilka minut. Wprowadzając wieczorną rutynę skutecznie oderwiesz myśli od codziennych problemów i obowiązków. W tekście znajdziesz porady jak osiągnąć pełnię relaksu w 5 krokach.
6 kroków, aby święta były faktycznie zdrowe i spokojne
Zbliżające się Boże Narodzenie to niezwykle rodzinny i magiczny czas, który spędzimy w gronie najbliższych. 24 grudnia zasiądziemy do stołów, na których będą królować ryby, potrawy z grzybami, ciasta makowe. Ponieważ świętowanie i wspólne rozmowy przy stole zajmą nam długie godziny, już teraz warto zastanowić się nad tym, co możemy zrobić, aby ostatnie dni grudnia były również świętem… dla naszego brzucha. W jaki sposób? Serwując mu zdrowsze i mniej kaloryczne, ale nadal tradycyjne i bożonarodzeniowe – potrawy.
Kojący, budujący, energetyzujący – czy warto całkowicie rezygnować z cukru?
Gorąca czekolada, herbatka z sokiem malinowym czy ulubione ciastko często poprawiają nam jesienny humor. W chłodne i zimne wieczory słodkości są dla nas niczym promień słońca, choć na temat cukru pojawiło się wiele krzywdzących stereotypów przypisujących temu produktowi wszystko, co najgorsze. Zapewne nie raz mieliśmy okazję spotkać się ze stwierdzeniem, że cukier nie jest nam potrzebny w zdrowej, zbilansowanej diecie, a część z nas zaczęła zastanawiać się nad rezygnacją z tego składnika. Czy słusznie? Niekoniecznie. Nie musimy całkowicie rezygnować ze słodkich smakołyków, aby móc stwierdzić, że zdrowo się odżywiamy. Warunkiem jest umiar, który nie dotyczy zresztą wyłącznie cukru.
Czy można zatruć się wodą?
Wodę pijemy codziennie w różnych postaciach, nie każdy wie jednak, że spożycie zbyt dużej ilości wody może doprowadzić do przewodnienia hipotonicznego (ang. water intoxication). Czy zatem picie wody jest dla nas niebezpieczne?
Fleksitarianizm – co o nim wiesz?
Wegetarianizm, weganizm a ostatnio…. feleksitarianizm. Czym jest ten styl żywienia? Czym się charakteryzuje? Jakie produkty spożywcze wchodzą w skład diety fleksitarianina?
Happy Food Green – O roślinnej diecie i szczęśliwym życiu
Książka Happy Food Green pokazuje jak w prosty sposób przygotowywać pyszne posiłki roślinne, które pomagają w ochronie środowiska. Znajdziemy tu zdrowe dania wegetariańskie w ciekawych, nowych odsłonach.
Tokio – Kultowe Przepisy
Maori Murota dorastała w tokio, a do napisania tej książki zainspirowały ją wspomnienia z dzieciństwa. Pracowała w nowym jorku i indonezji, by ostatecznie osiąść w paryżu, gdzie jest szefową kuchni i prowadzi warsztaty gotowania autentycznych japońskich potraw domowych. Dzięki swoim doświadczeniom wie, jak tłumaczyć ludziom zachodu kulturę wschodu, czyniąc ją zrozumiałą i przystępną.
Błędy w przechowywaniu leków a zagrożenie zdrowia pacjenta
Zdarza Ci się przechowywać otwarty syrop w szafce, a nie w lodówce? A może w Twojej szufladzie zalegają leki po terminie przydatności, które „przecież wyglądają ok”? Poniżej znajdziesz kilka informacji o tym jakie błędy popełniamy przechowując leki i jak wpływają one na prawidłowe działanie produktów leczniczych.
Polacy świadomie wybierają lokalne produkty
Badania pokazują, że wraz z wiekiem Polaków, wzrasta też poczucie świadomości co do tego, jakie produkty kupują.