Dlaczego półkilogramowy bochenek chleba w supermarkecie może kosztować 2 zł, podczas gdy w dobrej piekarni za podobny trzeba zapłacić co najmniej 5-6 złotych? Czy pieczywo może być w ogóle zdrowe? Na nasze pytania odpowiedział Vincent Gauthier, właściciel piekarni i kawiarni.
Pieczywo wymaga cierpliwości
Przeciętny zjadacz chleba nie specjalnie interesuje się mąką, ale to ona stanowi najważniejszy składnik pieczywa. Nie wystarczy dodać jakąkolwiek, aby chleb był zdrowy i smaczny. Ziarna do dobrej mąki przechodzą odpowiednią selekcję, dlatego jest ona dużo droższa od tej popularnej.
Przede wszystkim jednak wyróżnia się zupełnie innym smakiem i zapachem, co ma decydujący wpływ na późniejszy smak chleba lub bułki. W dodatku do różnych rodzajów pieczywa używa się różnych gatunków mąki – w Cafe Vincent wykorzystywanych jest aż sześć różnych odmian.
Dobry chleb powinien być ręcznie wyrabiany. Potem odstawiany jest na 20 godzin – tyle czasu potrzeba, aby w naturalny sposób wyrósł. Dopiero po tym czasie pieczywo wstawiane jest na pół godziny do pieca. Dzięki temu pieczywo ma czas, żeby wyrosnąć i wydobyć wszystkie potrzebne właściwości ze swych składników.
A jak to wygląda w masowej produkcji? Tam chleb coraz częściej bywa wyrabiany przez maszynę i natychmiast po wyrobieniu trafia do pieca. Nie ma czasu na jakąkolwiek fermentację, a proszek do pieczenia stanowi podstawowy sposób na to, by ciasto wyrosło w kilka minut. Jednak nie o takim pieczywie myślimy, gdy chcemy zjeść coś pysznego i zarazem zdrowego…
- Drobne przyjemności pozwalają czuć się szczęśliwym na co dzień. Nie trzeba dużo, by być zadowolonym z życia. Mi wystarczy świeża, pachnąca bagietka, masło i np. plasterek dobrej szynki. Proste rzeczy mogą być bardzo dobre – zapewnia Vincent Gauthier i przekonuje, że jakość tego, co jemy, stanowi o jakości naszego życia.