Zaloguj
Reklama

Zatrucia pokarmowe - najczęściej atakują latem

Autorzy: Aleksandra Miler
Zatrucia pokarmowe - najczęściej atakują latem
Fot. Shutterstock
(5)

Latem podnosi się współczynnik zatruć pokarmowych. Wymioty, ból nadbrzusza, biegunka to często spotykane objawy. Kupując produkty spożywcze nie zdajemy sobie sprawy, jak istotnym jest sprawdzenie terminu ważności. Możliwe również, że zdarzyło Ci się zjeść produkt przeterminowany o dzień lub dwa?

Reklama

Zatrucia latem

W okresie letnich upałów - z jakimi ostatnio często się spotykamy - termin przydatności jest wskazówką - podpowiedzią, do kiedy najlepiej nie przechowywać towaru, a napewno go nie spożywać tuż po tym czasie.

Na sklepowych półkach nie powinny znajdować się artykuły spożywcze, na których upłynęła data ważności. Jeśli kiedykolwiek dostrzeżesz taki produkt - nie zachowaj się samolubnie - zgłoś ten fakt ekspedientce, bądź kierownikowi sklepu.

Czy wiesz, co jesz?

Latem często zdarzają się zatrucia pokarmowe. Dlatego zwracaj uwagę na to, co wkładasz do koszyka i co jesz. W nocy zdarza się, że zostanie wyłączony prąd (im dłużej, tym gorzej).

Żywność, która znajduje się w lodówce i może okazać się niezdatna do konsumpcji. Częściej spotkamy się z tym w osiedlowych sklepikach, aniżeli w dużych domach handlowych, gdzie są agregaty prądu.

Bakterie wywołujące zatrucia pokarmowe

Najczęściej wystepującymi bakteriami są:

  • Salmonella - znajduje się w mięsie, mleku, jajach i ich przetworach;
  • Campylobacter jejuni, bakteria - wywołuje zwaną potocznie "biegunkę podróżnych" - występuje ona w mięsie drobiowym i mleku;
  • Czerwonka bakteryjna (Shigella) - spożycie zakażonych jarzyn, owoców i mleka;
  • Clostridium botulinum (laseczka jadu kiełbasianego) - niezwykle groźna w niewielkich ilościach ;
  • Pałeczka listerii (Listeria monocytogenes) - upodobała sobie lodówkę, a w niej: mleko, sery, lody, surowe warzywa, kiełbasę, drób, mięso, ryby.

fot.ojoimages

Jak zapobiegać zatruciom?

  1. Gotuj, piecz smaż, gdyż wysoka temperatura zabija drobnoustroje.
  2. Produkty mięsne. Zwłaszcza surowe, przechowuj w szczelnie zamkniętych pojemnikach.
  3. Dokładnie czyść przedmioty kuchenne po ich użyciu oraz często odświeżaj lodówkę.
  4. Higiena ręczników jest równie istotna - zmieniaj je często albo korzystaj z papierowych.
  5. Przed kontaktem z produktami spożywczymi myj ręce ciepłą wodą i mydłem.

Dieta przy zatruciu pokarmowym

Jeśli dojdzie w organizmie do zatrucia należy niezwłocznie udać się do lekarza. Gdy jednak nie ma takiej możliwości warto zastosować dietę oczyszczającą.

Najważniejsze to uzupełniać płyny w organizmie, gdyż w trakcie wymiotów i biegunki tracimy sporą część elektrolitów. Doprowadza to do odwodnienia, a więc pogorszenia stanu chorego.

Piśmiennictwo
Reklama
(5)
Komentarze