Zakażenia układu pokarmowego cz.1

Układ pokarmowy stanowi jedno z newralgicznych miejsc naszego organizmu. Jama ustna i gardło, stanowią miejsce styku z wieloma drobnoustrojami, które atakują człowieka. Organizm, broni się przed nimi wytwarzając ślinę, zawierającą jony sodu, potasu i wapnia, oraz chlorki, które mają za zadanie utrzymać odpowiednie pH i neutralizować bakterie. Jednak czasami, system ochronny zawodzi.
W czasie całego życia, mikroflora jamy ustnej i gardła podlega nieustannym zmianom. Każde zachwianie równowagi może prowadzić do łatwiejszych zakażeń bakteryjnych, grzybiczych czy wirusowych.
Zakażenia przewodu pokarmowego mogą przebiegać zasadniczo w czterech postaciach: nieżytu żołądka, nieżytu żołądka i jelit, zapalenia jelita cienkiego i okrężnicy, zapalenia jelita grubego (okrężnicy).
Główne źródła zakażenia
Do najważniejszych czynników etologicznych, zalicza się bakterie, wirusy i pierwotniaki, choć dominująca rolę odgrywają zakażenia bakteryjne, wśród których można wyróżnić zakażenia pierwotne i wtórne.
Zakażenia pierwotne, wynikają przed wszystkim ze spożywania żywności, której nie poddano obróbce termicznej, np. zatrucie pałeczkami Salmonella spożyciu lodów, czy przecinkowcami Vibrio po spożyciuowoców morza.
Czynnikami wywołującymi zakażenia wtórne, może być kontakt z osobami chorymi lub nosicielami. Dotyczy to również kontaktu z chorymi zwierzętami czy owadami (muchy, karaluchy). Na skutek kontaktu żywności z owadami, może dojść do niekontrolowanego namnażania się bakterii lub namnażania bakterii, które wydzielają toksyny bakteryjne.
Do najczęściej wywołujących zatrucia pokarmowych bakterii, zalicza się: Staphylococcus aureus (gronkowiec złocisty), Bacillus cereus, Clostridium botulinum, Clostridium perfringens, Salmonella enetritidis, Campylobacter jejuni
Piśmiennictwo
Źródło tekstu:
- 1. Szewczyk E.M. Diagnostyka bakteriologiczna PWN 2011
2. Koślińska-Berkan E. Zakażenia przewodu pokarmowego. Klinika chorób zakaźnych i hepatologii UM Łódź