Zakażenia przewodu pokarmowego cz. 3

W dzisiejszym artykule, powracamy do tematyki zakażeń przewodu pokarmowego. Dziś, przedstawiamy bakterie wywołujące choroby wrzodowe żołądka i dwunastnicy, czerwonkę oraz cholerę.
Czerwonka
Czerwonka (łac. shigellosis) to choroba wywołwyana przez Shigella dysenteriae, Shigella sonnei, shigella boydi. Czerwonka dotyka głównie jelita grubego. Do zakażenia dochodzi poprzez kontakt z osobami chorymi, lub z zakażoną żywnością (np. surowych warzywach, mięsie drobiowym, mleku, nie przegotowanej wodzie). Bakterie, prze dostają się do środowiska wraz odchodami ludzi i zwierząt. Czerwonka nazywa jest często chorobą brudnych rąk, gdyż często rozprzestrzeniania się na dłoniach zakażonych osób, które dotykały żywności. Charakterystycznym objawem czerwonki są wodniste stolce, wysoka gorączka i osłabienie organizmu.
Cholera
Cholera (łac. cholera) wywoływana jest przez Vibrio cholerae. Jest to choroba niezwykle groźna, zaś bakteria która ją wywołuje charakteryzuje się niezwykłą zjadliwością. Do zakażenia dochodzi głównie na skutek spożycia zakażonej wody,. W początkowym stadium choroby, dominują biegunka i wymioty oraz silne bóle brzucha. W dalszych etapach dochodzi do bardzo charakterystycznych objawów, jak pomarszczenie skóry, zmiany głosu, zapadnięcie twarzy (tzw. twarz Hipokratesa).
Choroby wrzodowe żołądka i dwunastnicy
Za sprawcę chorób wrzodowych żołądka i dwunastnicy, uważana jest bakteria Helicobacter pylori. Co interesujące, nie u każdej osoby zakażonej, pojawiają się objawy! Do głównych symptomów zakażenia, zalicza się nawracającą niestrawność, wzdęcia, bóle brzucha, pogorszenie samopoczucia, długotrwałe biegunki. Do głównych dróg zakażenia, zalicza się drogi gastro-oralną, oralno-oralną oraz fekalno-oralną. Helicobacter pylori moze wywołwyać zwiększone wydzielanie soku żołądkowego, rozwój reakcji zapalnej błony śluzowej żołądka, a nawet przyczyniać się do wystąpienia raka żołądka.