Zaloguj
Reklama

Wpływ pszczelich produktów na zdrowie

Wpływ pszczelich produktów na zdrowie
Fot. shutterstock
(0)

Apiterapia to, najprościej mówiąc, leczenie za pomocą produktów i preparatów pszczelich. Jest jednym z niekonwencjonalnych sposobów na wyleczenie chorób różnego pochodzenia. W tym celu wykorzystywane są m.in. miód, pyłek kwiatowy, mleczko pszczele czy pszczeli jad. Poza właściwościami leczniczymi, jakie zawierają apiterapeutyki, są również dobrze przyswajalne przez organizm oraz działają wzmacniająco na układ odpornościowo. Przede wszystkim jednak miód jest niezwykle smaczny, a glukoza w nim zawarta jest  niemal 40 razy skuteczniej wykorzystywana przez organizm, niż ta wyprodukowana sztucznie.

Reklama

Niezwykłe właściwości miodu są wynikiem pochodzenia kwiatów oraz wyjątkowego składu chemicznego. Jego główne składniki to nic innego, jak tylko łatwo przyswajalne węglowodany. Są one źródłem energii, szczególnie dla sportowców i dzieci. Ilość glukozy i fruktozy pozwala na utrzymanie odpowiedniego poziomu energii, a spożycie go nawet po dużym wysiłku sprawia, że w krótkim czasie objawy zmęczenia ustępują. W domowym zaciszu pszczeli miód wykorzystywany jest  z kolei najczęściej w stanach zmęczenia i osłabienia organizmu.

Leczenie schorzeń układu oddechowego

Produkty pszczele mają działanie wykrztuśnie. Wykorzystywane są w leczeniu ogólnego przeziębienia, ale również w przypadku zapalenia gardła, kaszlu, chrypki, zapalenia zatok, kataru, a także w przypadku gorączki. Miód ma bowiem również właściwości napotne. Dodatkowo bywa ukojeniem dla alergików, ponieważ zmniejsza obrzęk błon śluzowych. Pyłek kwiatowy, zawarty w miodzie, jest jednym ze składników, który zwiększa jego uodparniające właściwości.

Poprawne funkcjonowanie układu krążenia

Glukoza, fruktoza, mikroelementy i enzymy zawarte w miodzie są źródłem niezbędnej energii dla wszystkich mięśni, także sercowego. Również acetylocholina ma korzystny wpływ na serce i tętnicę wieńcową, wzmacnia bowiem wydolność serca. Miód może być odpowiedzialny za zahamowanie miażdżycy. Wyniki badań przeprowadzone przez naukowców pokazały, że miód zmniejsza stężenie cholesterolu. Stosowanie miodu zmniejsza tym samym czynniki ryzyka sercowo-naczyniowego, nie zwiększając przy tym masy ciała.

fot. panthermedia

Problemy skórne

Miód to naturalny produkt wspomagający zdolności skóry do utrzymywania odpowiedniej wilgotności. Jest naturalnym składnikiem kosmetyków. Jest skuteczny w przypadku leczenia trądziku i innych chorób skórnych, chroni skórę przed oparzeniami słonecznymi. Jego łagodzące działanie sprawia, że stosowany jest w przypadku odmrożeń skóry, trudno gojących się ran, oparzeń, czyraków czy wyprysków.

Działanie uspakajające

Dlaczego miód można uznać za środek o działaniu uspakajającym i ułatwiającym zasypianiem? Wszystko za sprawą dużej ilości składników mających za zadanie regulację i stymulację układu nerwowego. Wspomniana już wcześniej glukoza, która bierze udział w procesie utleniającym i detoksykującym komórek nerwowych, zmniejsza jednocześnie ich pobudliwość oraz spięcie. Jony, sód oraz potas wpływają z kolei korzystnie na pracę układu nerwowego. Regularnie spożywanie miodu wpływa pomyślnie w stanach przemęczenia.

Multifunkcjonalność miodu sprawia, że jest on bardzo atrakcyjnym składnikiem wykorzystywanym w medycynie niekonwencjonalnej. Jest nie tylko smaczny, ale i skuteczny w przypadku leczenia wielu dolegliwości. Jednak to, co sprawia, że jest tak cenionym produktem, to fakt, iż odpowiednie apiterapeutyki można przygotować samemu w krótkim czasie i bez wychodzenia z domu.

Piśmiennictwo
Reklama
(0)
Komentarze