Wpływ alkoholu na zdrowie prokreacyjne kobiet

Z danych GUS wynika, że najwięcej alkoholu spożywają kobiety z grupy wiekowej 20-29 lat, a więc ta grupa kobiet, która znajduje się w wieku rozrodczym.
Spożywając alkohol trzeba mieć na uwadze troskę o własne zdrowie szczególnie, jeśli mamy na myśli układ rozrodczy i zdolność do prokreacji. Pomimo tego, że kobiety spożywają mniej alkoholu niż mężczyźni, mają większe ryzyko zapadalności na choroby związane z alkoholem.
Wśród przyczyn tego zjawiska wyróżnia się:
- mniejszą masę ciała,
- niższą zawartość wody w organizmie,
- różnicę w metabolizowaniu alkoholu,
- odmienny wpływ na układ hormonalny.
Do zaburzeń związanych z konsumpcją alkoholu wśród kobiet zaliczyć można:
- zakłócenia dojrzewania,
- zaburzenia miesiączkowania,
- rak piersi,
- bezpłodność,
- wpływ na przebieg ciąży (poronienia, niska masa urodzeniowa i Alkoholowy Zespół Płodowy - FAS).
Alkohol działając na mózg i przysadkę, a także na jajniki może zaburzyć produkcję ważnych hormonów odpowiedzialnych za rozwój i funkcjonowanie układu rozrodczego kobiety.
W badaniach potwierdzono, że nawet umiarkowana konsumpcja alkoholu może powodować zaburzenia hormonalne. Kobiety spożywające alkohol w nadmiernych ilościach mogą mieć problemy z występowaniem nieregularnych cyklów miesiączkowych, a nawet może dojść do zaniku jajeczkowania lub przedwczesnej menopauzy.
Obserwuje się u nich także zwiększenie dolegliwości bólowych podczas miesiączki. Alkohol jest również czynnikiem zwiększającym ryzyko wystąpienia nowotworów. Picie więcej niż jednego drinka dziennie podnosi ryzyko wystąpienia raka sutka (szczególnie przed 30 r. ż.), ponieważ alkohol powoduje wzrost stężenia estrogenów.
Alkohol odgrywa istotna rolę również w rozwoju nowotworów przewodu pokarmowego. Nadużywanie alkoholu związane jest z powstawaniem raka języka, krtani i gardła, raka przełyku, a także jelita grubego i odbytnicy. Może również zaburzać łaknienie.
Bezpłodność, będąca coraz częściej występującym problemem wśród młodych kobiet, może być powodowana spożywaniem 90 ml etanolu dziennie. Spożywanie alkoholu przez ciężarne przyczynia się do powstania FAS. Łożysko kobiety w pełni przepuszcza go do krwiobiegu dziecka i już po 40 minutach poziom alkoholu u matki i dziecka jest taki sam.
Kobiety nie zdają sobie sprawy z tego, że dziecko nie ma dojrzałej wątroby i nie może eliminować toksyn. Zespół FAS charakteryzuje się zaburzeniami wzrostu, upośledzeniem umysłowym i trwałym uszkodzeniem mózgu. Należy pamiętać, że nie ma bezpiecznej dawki alkoholu, jaką można spożywać w ciąży i każda ilość alkoholu może powodować mniejsze lub większe szkody w organizmie dziecka.
Jeżeli chcesz sprawdzić czy jesteś uzależniona od alkoholu, wejdź na stronę TUTAJ i rozwiąż test.