Ryby kontra soja

W mediach zaczęły pojawiać się informacje, aby rezygnować ze spożywania niektórych gatunków ryb zastępując je soją. Czy soja faktycznie może zastąpić zdrowe rybie mięso produktami roślinnymi?
Czego dostarcza mięso ryb?
Mięso ryb zawiera wiele witamin i mikroelementów. Przede wszystkim, ze względu na dużą zawartość tłuczczu, ryby zawierają w swoim składzie pokaźne zasoby witamin rozpuszczalnych w tłuszczach - A, D, E, K. Ponadto, są bogatym źródłem fosforu, siarki, potasu, a także zaspokajają zapotrzebowanie na cynk, miedź, mangan. Dodatkowo, dostarczają nienasyconych kwasów tłuszczowych, jak np. Omega-3 czy Omega-6. Kwasy z rodziny omega, uznawane są za skuteczne w walce z cholesterolem, chornią przed nowotworami, uznawane są również za produkty, które opóźniają procesy starzenia. Według kardiologów, na naszych stołach powinny często gościć takie ryby jak makrela, łosoś czy tuńczyk.
Soja
Soja jest jedną z roślin strączkowcych, która zawiera w swoim składzie wysoką zawartosć łatwo przyswajalnego białka pełnowartościowego. Zawiera w swoim składzie takie witaminy jak B1, B2, B6, kwas foliowy, witaminę K. Udział pozostałych witamin rozpuszczalnych w tłuszczach jest niewielki. Jak wskazują badania prowadzone przez naukowców, soja wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe, obniża poziom cholesterolu we krwi, przeciwdziała chorobom serca i zalecana jest kobietom wchodzącym w okres menopauzy.
Co wybrać?
Tak naprawdę nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Zarówno soja, jak i ryby dostarczają wartości odżywczych. Nie ulega jednak wątpliwosci, że zbyt intensywne połowy ryb przyczyniają się do spadku ich liczebności. Ryby hodowane w dużych firmach hodowlanych dostają stymulanty, które mają przyspieszyć ich wzrost. Wybór pozostaje więc w gestii każdego z nas.