Zaloguj
Reklama

Produkty sojowe a leki na tarczycę – czy można je łączyć?

Produkty sojowe a leki na tarczycę – czy można je łączyć?
Fot. shutterstock
(0)

Wielu z nas zastępuje mleko napojami roślinnymi – sojowymi, migdałowymi czy owsianymi. Problemy z chorobami tarczycy są diagnozowane u coraz większej liczby osób. Czy istnieje korelacja pomiędzy spożywaniem produktów sojowych a wchłanianiem leków stymulujących pracę tarczycy?

Reklama

Produkty sojowe

Produkty sojowe cieszą się coraz większą popularnością wśród konsumentów, wypierając produkty zawierające mleko krowie. Soja jest powszechnie uprawiana na całym świecie. Nasiona soi charakteryzują się wysoką zawartością łatwo przyswajalnego białka. Poza dużą ilością białka soja zawiera sporo saponin i izoflawonów, zaliczanych do fitoestrogenów. Na rynku – poza napojami sojowymi o różnych smakach – znajdziemy desery na bazie soi, kotlety sojowe i szereg innych produktów.

Soja a tarczyca

Badania nad wpływem spożywania białka sojowego a rozwojem i funkcjonowaniem tarczycy prowadzone są od lat. Te polegające na podawaniu niemowlętom mieszanki sojowej odnotowywały sporadyczne pojawianie się objawów klinicznych towarzyszących niedoczynności tarczycy. Zmiana diety na mieszanki niezawierające białka sojowego cofała zaobserwowane symptomy. Badania prowadzone na dzieciach z wrodzoną niedoczynnością tarczycy, które żywiono mieszanką zawierającą białko sojowe, powodowały zmniejszenie biodostępności preparatów tyroksyny, które były stosowane w lekach stymulujących pracę narządu. Przypuszcza się, że białko sojowe może powodować zaburzenia wchłaniania L-tyroksyny z poziomu przewodu pokarmowego.

Pacjenci leczący niedoczynność tarczycy powinni zachować czujność – potwierdzono, że białko sojowe spożywane przez pacjentów leczących niedoczynność tarczycy może istotnie zmniejszać wchłanianie L-tyroksyny co skutkuje koniecznością zwiększenia dawki leczniczej.

fot. panthermedia

Kontrowersyjne wyniki badań

W latach 60. ubiegłego wieku przeprowadzono kilkanaście badań niemowląt karmionych mlekiem sojowym oraz wpływu podawanej mieszanki na rozwój i pracę tarczycy. W opublikowanych wynikach wskazywano, że podawanie mleka sojowego wywoływało wzrost stężenia TSH, wystąpienie wola, a nawet utrudniało leczenie wrodzonej niedoczynności tarczycy. Dodatkowo miały miejsce badania sugerujące, ze spożywanie białek mleka sojowego w dzieciństwie skutkowało pojawieniem się autoimmunologicznego zapalenia tarczycy w późniejszym wieku. Należy nadmienić, że wyniki tych badań zostały w latach późniejszych skrytykowane za błędny dobór grup badawczych, przez co należy podchodzić do nich z dystansem.

Piśmiennictwo

Źródło tekstu:

  • Chang H.C., Doerge D.R.: Dietary genistein inactivates rat thyroid peroxidase in vivo without an apparent hypothyroid effect. „Toxicology and Applied Pharmacology” 2000, no. 168, pp. 244–252.

Adres www źródła:

Kategorie ICD:


Reklama
(0)
Komentarze