Potrawy, które leczą

- Jeść czy nie jeść?!
- Jeść! - ale z głową...
- to znaczy jak...?
Wielu z nas zadaje sobie pytania, jak się odżywiać racjonalnie. Ile jeść. Jak jeść. Co pić.
Ile witamin i mikroelementów w brokułach, marchewce itd.
Na czym polega sekret odpowiedniego dobierania potraw do konkretnych dolegliwości?
Już nie musicie się nad tym zastanawiać. Wydawnictwo PUBLICAT poleca – ja także – książkę „Potrawy, które leczą!”
Dzięki poradnikowi, a dokładniej:
- Pani Romanie Chojnackiej (wykładowca z zakresu żywienia, biorąca udział m.in. w badaniach oceniających jakość spożywanych przez nas produktów i profilaktyki zdrowotnej) oraz współautorce książek kulinarnych
- P. Jolancie Przytuła, dowiadujemy się, jak łatwo pozbyć się uporczywych dolegliwości, które często dezorganizują nasze życie.
Poradnik składa się z nie tylko z opisywanych przez autorki chorób ich objawów, sposobów leczenia, ale przedstawia również, jaką dietę dobrać. Ponad to podają przykładowe jadłospisy, produkty i - co bardzo mnie zaskoczyło - „smaczne” przepisy.
W „Potrawach...” można znaleźć opisy chorób takich jak m.in.:
- choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy (ozorki cielęce w galarecie, kotlecikiz włoskiej kapusty)
- choroby nowotworowe (placki ze świeżych ziaren kukurydzy, ciasteczka z płatków owsianych)
- cukrzyca (lasagne ze szpinakiem, gołąbki w liściach z winogron)
- depresja (pomidory z nadzieniem mięsno-serowym, krem czekoladowy puszysty)
- łuszczyca (kolorowy gulasz z warzyw i indyka, napój z marchwi, pomidorów i selera)
- przeziębienie i grypa (pikantna zupa gulaszowa, sorbet malinowo-borówkowy)
- oraz kilka innych.
Do potraw dodatkowo dołączone zostały kolorowe ilustracje.
Niezwłocznie zachęcam wszystkich - panie i panów – nie tylko dbających o zdrowie do zapoznania się z „Potrawami, które leczą”, dzięki którym poznacie to czego zazwyczaj nie dowiecie się z grubych knig i Internetu.