Początkowo uważane za trujące i hodowane wyłącznie dla ozdoby, obecnie trafiają na nasze stoły pod wieloma postaciami. Cenimy je nie tylko za smak i apetyczny kolor.
Zawierają również witaminy z grupy B, witaminy PP i K, wapń, żelazo, magnez. Sposobów na ich przygotowanie jest naprawdę wiele.
Pomidory możemy jeść surowe – jako dodatek lub podstawa sałatek. Świetnie smakują również w formie zup i kremów. Można je również smażyć, dusić, grillować, faszerować, a niektóre z odmian nawet suszyć.
Co ważne, pomidor, jako jedno z nielicznych warzyw, zyskuje po przetworzeniu.
Nasz organizm przyswaja likopen lepiej, gdy pomidory są lekko przetworzone. W postaci ketchupu, przecieru czy koncentratu będą więc pod tym względem bardziej wartościowe niż te prosto z krzewu.
Po pomidory powinny szczególnie chętnie sięgać osoby, które zrzucają wagę:
- są bowiem niskokaloryczne,
- pobudzają przemianę materii,
- oczyszczają organizm
- dają uczucie sytości
Jak wybierać i przechowywać pomidory?
Przy kupowaniu pomidorów warto zwrócić uwagę na kilka kwestii.