Niedoceniana rzepa i dzika róża - bogactwo leczniczych związków

Najdrobniejsze przeziębienie leczymy gotowymi wyrobami leczniczymi, kupowanymi w aptece. Okazuje się, że wiele schorzeń możemy wyleczyć korzystając z tego co mamy…. w ogrodzie bądź przydomowej spiżarni.
Dzika róża
Dżem z płatków róży idealnie komponuje się jako nadzienie pączków. Jednak owoce dzikiej róży są bombą witaminową o której na co dzień zapominamy. Owoce zawierają ogromną dawkę witaminy C, porównywalną z owocami cytrusowymi. Dzika róża uważana jest za środek wzmacniający odporność. Napary z róży spożywane profilaktycznie chronią przed infekcjami bakteryjnymi i wirusowymi. Potwierdzone jest działanie wzmacniające ścianki naczyń krwionośnych oraz wspomagające działanie wątroby i przewodu pokarmowego
Dynia
Dynia kojarzy nam się przede wszystkim z Halloween. Błędnie! Okazuje się, że 10 dkg miąższu zawiera tyle magnezu, co dwie kostki gorzkiej czekolady! Dynia zawiera wysokie stężenie karotenoidów - w jej miąższu jest więcej beta karotenu niż w marchwi. Dodatkowo jest bogata w luteinę i zeaksantynę, związków pozytywnie oddziaływujących na wzrok. Dodatkowo, ze względu na bogactwo błonnika dynia świetnie wspomaga pracę jelit.
Rzepa
Czarna rzepa była szeroko wykorzystywanym środkiem leczniczym w XIX wieku. Zawiera stosunkowo wysoki odsetek białka w suchej masie oraz duże ilości łatwo przyswajalnego błonnika. Dodatkowo, zawiera znaczne ilości witaminy PP, B6, B2 i B1. Związki goryczkowe, nadające charakterystyczny, ostry smak działają rozkurczowo na naczynia krwionośne, umożliwiając lepszy przepływ krwi.
Maliny
Sok z malin dobry na wszystko - mawiały nasze babcie. Okazuje się, że miały dużo racji. Właściwości lecznicze wykazują owoce i liście malin. Napar z suszonych malin wykazuje właściwości napotne i przeciwgorączkowe, dlatego tak powszechnie stosowany jest w przeziębieniach, anginie czy grypie. Sok ze świeżych owoców znajduje wykorzystanie jako składnik leków dostępnych w aptekach. Napar z liści malin stosowany był jako lek zapobiegający biegunce.
Tymianek
Tymianek dodawany jest do wielu potraw jako przyprawa. Okazuje się, że jest to niezwykle skuteczny lek o właściwościach przeciwbakteryjnych, przeciwzapalnych i przeciwgrzybiczych. Dzięki działaniu wykrztuśnemu jest składnikiem wielu popularnych syropów, stosowanych w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych. Apigenina, będąca składnikiem tymianku wzmacnia połączenia nerwowe między neuronami mózgowymi, stąd przypuszczenia naukowców o skuteczności tymianku w leczeniu chorób mózgu.