Zasada jest prosta: kobiety w ciąży powinny jeść „dla dwóch” a nie „za dwóch”. I chociaż mówi się, że przyszłe mamy nie mogą sobie niczego odmawiać, prawda jest nieco inna.
Wartość energetyczna posiłków, spożywanych przez kobiety ciężarne, wzrasta dopiero w drugim (o 360 kcal/dzień) i trzecim trymestrze ciąży (o 475 kcal/dzień). Stan błogosławiony nie daje więc zielonego światła do jedzenia trzech tabliczek czekolady dziennie i pół kilograma frytek z dodatkiem majonezu.
Ile jeszcze przytyję?
Przyrost masy ciała kobiety o prawidłowej wadze w okresie ciąży to 9-12 kilogramów. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że rozkłada się on następująco:
- dziecko (ok. 3,5 kg),
- błony płodowe (ok. 0,5 kg),
- przyrost mięśni macicy (ok. 1 kg),
- łożysko (ok. 1 kg),
- płyn owodniowy (ok. 0,9 kg),
- woda zawarta w tkankach ( 4-6 kg),
- powiększone piersi (0,5 kg).
Wzrost masy ciała jest nieco inny w zależności od tego, czy kobieta ma nadwagę (przyrost masy ciała do 6 kg) czy niedowagę (od 15 do 17 kg).
Witaminki dla chłopczyka i dziewczynki!
Kobiety, które spodziewają się dziecka powinny zadbać o to, aby spożywać urozmaicone posiłki pełne witamin i składników mineralnych. Szczególnie ważne są witaminy antyoksydacyjne, takie jak A, E czy C, ponieważ zapobiegają nadciśnieniu i zatruciu ciążowemu a nawet przedwczesnym porodom.