Reklama:

Kawa w pracy – skutecznie pomaga czy nieświadomie szkodzi?

Informacja prasowa inplusPR

Ten tekst przeczytasz w 4 min.

Kawa w pracy – skutecznie pomaga czy nieświadomie szkodzi?

medforum

Kawa ziarnista

Codziennie pojawiają się nowe, często sprzeczne, informacje na temat wpływu kawy na ludzki organizm. Powszechnie sądzi się, że dotleniając mózg, poprawia ona naszą koncentrację. Czy rzeczywiście do efektywnej pracy potrzebna jest kofeina? I czy wiemy jak pić, by dawała efekty?

Reklama:

Skuteczna broń podczas sesji
Kawa, jako napój pobudzający, jest też niezwykle popularna wśród studentów. Kofeina blokuje bowiem receptory adenozyny, które wywołują senność. Nierzadko jest więc ostatnią deską ratunku w noc przed ważnym egzaminem. - Kawa rzeczywiście poprawia pamięć krótkotrwałą, ale przy częstym jej stosowaniu efekty działania zanikają. Organizm przyzwyczaja się do przyjmowanej ilości kofeiny, więc gdy chcemy się pobudzić, domaga się większej dawki. Najlepiej więc na dwa tygodnie przed egzaminem, zminimalizować przyjmowaną dawkę kofeiny. Po takim odzwyczajeniu skutki działania kawy będą dla nas bardziej odczuwalne.

 

Jaka kawa najskuteczniejsza?
Na świecie uprawia się obecnie dwa główne gatunki: Arabikę i Robustę. Każda z nich występuje w różnych odmianach. Arabika, ze względu na ładny kształt ziarna, jest powszechnie uważana za szlachetniejszą. Zawiera maksymalnie 1,7% kofeiny, a parzona z niej kawa ma delikatny, pozbawiony goryczki smak, z nutą kwasowości. 80% światowych plantacji kawy to właśnie różne odmiany Arabiki. Drugi gatunek – Robusta, wytrzymała na trudne warunki klimatyczne, jest bardziej gorzka i ostrzejsza w smaku. Zawiera więcej kofeiny – od 2 do nawet 4 %. - W Polsce większą popularnością cieszą się mieszanki z przewagą Arabiki. We Włoszech – ojczyźnie espresso zwykle łączy się obydwa gatunki. Bardzo ważne jest aby zwrócić uwagę na ilość blendów czyli rodzajów ziaren zawartych w wybranej mieszance – jeśli jest ich między pięć a osiem kawa ma głęboki złożony smak i piękny aromat. Picie właśnie takiej kawy, w odpowiednich ilościach, korzystnie wpływa na pamięć i umiejętność skupienia.

Najlepiej postawić na jakość
Odwieczny spór pomiędzy kawą rozpuszczalną a parzoną wydaje się nie mieć końca. Kawa rozpuszczalna zawiera związki chemiczne poprawiające smak i aromat. Jej produkcja opiera się na skomplikowanym procesie, któremu poddawane są ziarna. Spośród różnych jej rodzajów, najlepiej wybrać kawę liofilizowaną, którą pozyskuje się z zamrożonego naparu kawy. Obiektywnie nie stwierdzono, która kawa – rozpuszczalna czy parzona jest zdrowsza dla naszego organizmu. Warto jednak pamiętać, aby przy wyborze kierować się przede wszystkim jakością, a nie ceną. Często tańsze kawy są gorszej jakości, a ich smak i aromat pozostawia wiele do życzenia.

POWIĄZANE DYSKUSJE NA FORUM Z KATEGORII Zdrowie

Hospitalizacja
Jakie są kryteria, jakie musi spełnić cukrzyk by kwalifikował się na pobyt na oddziale diabetologii?
gość
EBK korekcja laserowa
Hej, Ostatnio dużo słyszałam o korekcji laserowej metodą EBK, czy może ktoś mi powiedzieć czym się różni ta metoda, że tyle ludzi ją chwali ?
Reklama:
Reklama: