Jak jeść zdrowo w czasie sezonu grillowego?

Karkówka, kaszanka, kiełbasa z grilla - sezon grillowy w pełni. W mediach pojawiają się informacje o toksycznych, rakotwórczych związkach znajdujących się w grillowanych potrawach. Jak tego uniknąć? Co jeść, aby potrawy były zdrowe i nie wpłynęły na naszą letnią figurę?
Nie używaj sztucznych podpałek
Najciemniej pod latarnią- okazuje się, że popularne sztuczne podpałki są głównym źródłem rakotwórczych związków, którymi nasycają się potrawy. Dodatkowo, nie używaj ścinek z desek, które były impregnowane ani gałęzi drzew iglastych- możesz dostarczyć groźnych dla zdrowia pirenów.
Jeśli nie podpałka to….?
Grunt, to dobry materiał do palenia. Węgiel dostępny w sklepach musi posiadać atest, uprawniający do kontaktu z żywnością. Zamiast podpałki, użyj kilku kartek papieru- zdrowiej!
Uważaj na mięso
Kolejnym problemem jest źle przygotowane i niedopieczone mięso. Przed pieczeniem zamarynuj mięso w naturalnych ziołach, np. rozmarynie czy dobrym winie. Jak wskazują badania zaprezentowane w Journal of Agricultural Chemistry and Food, marynowanie mięsa 2 godziny w czerwonym winie zwiększa zawartość związków antyoksydacyjnych, które niwelują i unieczynniają szkodliwe związki z palącego się drewna. Grillując tłuste mięso, uważaj na kapiący i przypalający się tłuszcz - on również przyczynia się do powstawnia toksycznych pochodnych wielu związków. Dlatego tak ważne jest regularne czyszczenie grilla.
fot. panthermedia
Kalorie, kalorie czyli….Tłuste mięso połącz z warzywami
Grill bez tłustej karkówki - w Polsce to nie do pomyślenia. Ciężkostrawne, tłuste mięsa warto połączyć z warzywami. Grillowane warzywa urozmaicą naszą dietę. Na aluminiowej tacce wystarczy położyć pokrojone papryki, ząbki czosnku czy bakłażany. Upieką się wkika minut a dostarczą sporo cennych składników.
Sałatka z tłustym dressingiem
Tłustym dressingom mówimy stanowcze NIE. Nie łącz świeżych warzyw z tłustym majonezem. Wykorzystaj jogurt naturalny z suszonymi ziołami.