Dlaczego nie popijać lekarstw kawą?

Zdarza Ci się w biegu popić lekarstwo herbatą lub kawą? Może zjadasz lekarstwa „na pusty żołądek”? Naukowcy alarmują, że co trzeci Pacjent bagatelizuje kwestię interakcji, jakie może wywołać nie prawidłowe spożywanie leków wraz z innymi pokarmami. Poniżej, najważniejsze możliwe interakcje oraz kilka zasad, jak spożywać leki, aby nie wywołać skutków ubocznych.
Farmakoterapia, czyli leczenie przy pomocy specyfików farmaceutycznych odgrywa kluczową rolę w życiu praktycznie każdego człowieka. Okazuje się jednak, że skuteczność wielu leków nie jest tak duża jak twierdzą producenci właśnie ze względu na nie prawidłowe spożywanie lekarstw przez pacjentów.
Naukowcy dowiedli, że wiele niekorzystnych skutków na organizm ma łączenie lekarstw z niektórymi składnikami pożywienia. Wiele interakcji jest niezwykle groźnych, może prowadzić do zaburzeń rytmu serca, nagłego wzrostu ciśnienia tętniczego, hipototnii. Co interesujące, nie prawidłowe łączenie leków z żywnością, może wydłużyć hospitalizację czy stan regeneracji po chorobie!
Od czego zależy działanie leków?
Działanie lekarstw zależy od wielu czynników. Fakt, czy mamy doczynienia z tabletką czy kapsułką odgrywa istotny wpływ na proces wchłaniania (kapsułka wchłania się szybciej). Leki uwalniane z kapsułek wchłaniają się szybciej, szybciej są transportowane w organizmie, ale jednocześnie szybciej wydalane. Co jeszcze wpływa na działanie leków? Istotny wpływ mają procesy biochemiczne, zachodzące w organizmie, na które nie zawsze jednak mamy wpływ. Niektóre przemiany metaboliczne organizmu, zachodzące na poziomie komórkowym uwarunkowane są genetycznie.
Leki a dieta
Naukowcy dowodzą, że wiele składników odżywczych, wchłanianych z pożywieniem może wchodzić w interakcje z lekarstwami, czyli ich składnikami aktywnymi czy metabolitami powstającymi z ich przemian. Zarówno białko, tłuszcze, błonnik maja wpływ na proces wchłaniania leków. Oczywiste jest więc, że produkty spożywcze bogate np. we flawonoidy, witaminy, kofeinę, teinę itp. Mogą modyfikować skuteczność działania lekarstw. Najważniejsze zmiany w działaniu leków, wiażą się z obniżeniem ich wchłanialnosci, powstawaniem metabolitów ubocznych, które mogą negatywnie działać na organizm, lub niekiedy niektóre składniki żywności mogą wzmóc działanie leków do tego stopnia, że staje się to niebezpieczne dla organizmu!
Najważniejsze interakcje i ich skutki
Zmniejszenie wchłaniania leków: błonnik pokarmowy zmniejsza wchłanialność leków antydepresyjnych, naparstnicy. Wapń zawarty w mleku zmniejsza wchłanialność takich antybiotyków jak tetracyklina czy fluorochinolony.
Na zwiększenie wchłanialności leków - tłuszcz pokarmowy zwiększa wchłanialność teofiliny.
Flawonoidy, furanokumaryny zawarte w soku grejfrutowym blokują kanały wapniowe, prowadząc niekiedy do demineralizacji, hamują skuteczność leków zawierających jako składnik aktywny lowastynę. Przejrzałe owoce, sery pleśniowe hamują aktywność leków zawierających phelyzynę czy furazilidon jako składnik aktywny.
fot. panthermedia
Jak uniknąć interakcji?
Zawsze, siegając po lek zapoznaj się z jego ulotką, dołączoną przez producenta, gdzie podane będą informacje dotyczące ew. interakcji ze składnikami spożywczymi. Popijaj leki wodą! Unikaj kawy, herbaty, które mogą zmniejszyć wchłanialność. Nie mieszaj leków z posiłkami, nie spożywaj leków tuż przed lub tuż po posiłku (chyba, że zaleci to lekarz). Nie mieszaj leków w ciepłych płynach - zmniejsza to ich aktywność. W czasie spożywania leków, odstaw preparaty witaminowe- mogą wywoływać negatywne skutki uboczne. Nigdy nie łącz leków z alkoholem - szkodliwe metabolity, które wtedy powstają mogą być groźne dla życia!
Piśmiennictwo
Źródło tekstu:
- Korzeniowska K., Jabłecka A. 2008. Interakcje leków z żywnością. Farmacja współczesna 2008 (1): 24-30