Zdrowy jesienny life style

Co zrobić, aby zadbać o dobre samopoczucie jesienią? Jak zorganizować aktywny wypoczynek? Jaką dietę wybrać?
Jesienią, wraz ze spadkiem temperatury i zmniejszeniem ilości dni słonecznych, doświadczamy wyraźnych zaburzeń nastroju. Aby ustrzec się przed jesienną chandrą i zachować pełnię sił, warto zadbać o dobre samopoczucie, poświęcając czas na regularną aktywność fizyczną i dobierając odpowiednią dietę.
Fitness pod chmurką
Codzienna dbałość o kondycję nie tylko pozwoli nam podtrzymać dobry nastrój, ale pomoże też w uniknięciu uciążliwych chorób. Wskazane jest poświęcanie co najmniej 30 minut dziennie na aktywność fizyczną, najlepiej pod gołym niebem. Spacer, jogging czy gimnastyka na świeżym powietrzu dotlenią i zahartują ciało, przygotowując je do mroźnej zimy. Ponadto stopniowe przyzwyczajanie do niższych temperatur sprawi, że będziemy mniej podatni na przeziębienia i niebezpieczne wirusy. Musimy pamiętać, że osoby regularnie uprawiające sport są nie tylko zdrowsze, ale przede wszystkim cieszą się doskonałym stanem ducha. Podczas intensywnego wysiłku fizycznego organizm wydziela bowiem endorfiny, zwane potocznie hormonami szczęścia, które sprawiają, że znacząco poprawia się nasz humor.
Energia w posiłku
Również właściwie skompletowana dieta jest podstawą dobrego samopoczucia. Jesienią bardzo ważne jest, aby zadbać o przygotowywanie zbilansowanych posiłków, ponieważ w trakcie chłodnych dni potrzebujemy znacznie więcej energii. Powinniśmy więc spożywać produkty lekkie, ale o dużym potencjale energetycznym np. kaszę, mleko, ciemny ryż i pieczywo, białe mięso, a także miód i orzechy. Nie zapominajmy też o świeżo wyciskanych sokach, które dostarczą nam niezbędnych witamin oraz składników mineralnych, pomagając wzmocnić odporność.
Pamiętajmy, aby inwestować w zakup produktów ekologicznych, które znajdziemy w specjalnych sklepach ze zdrową żywnością. Istotną kwestią jest również właściwe przechowywanie żywności tak, aby nie traciła swoich wartości odżywczych. – Jeśli chcemy na dłużej zachować świeżość produktów spożywczych, możemy przechowywać je w specjalnych naczyniach próżniowych, które eliminują możliwość rozwoju niebezpiecznych bakterii i drobnoustrojów – zaleca Krzysztof Nieborek przedstawiciel firmy producenta systemów próżniowego przechowywania żywności superVAC.