Zaloguj
Reklama

Yerba mate - czy jest zdrowa?

Autor/autorzy opracowania:

Źródło tekstu:

  • 1.Florczak J. et al. "Skład chemiczny suszu różnych gatunków Yerba mate." Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 44.4 (2011).
    2.Kruszewski B. et al. "Wpływ parametrów parzenia na zawartość kofeiny w naparze Yerba Mate." Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 45.3 (2012).

Yerba mate - czy jest zdrowa?
Fot. ojoimages
(5)

Herbaty zielone są cenione, przede wszystkim, ze względu na swoje właściwości antyoksydacyjne.

Reklama

Yerba mate jest naparem z ostrokrzewu paragwajskiego (Ilex paraguariensis), którego właściwości jako pierwsi odkryli Indianie Guarani. „Święte ziele” stosowano jako środek na zmęczenie i lęk a także na lepszą przemianę materii.

Yerba mate jest źródłem składników mineralnych: magnezu, wapnia, cynku, żelaza i innych. Zawarte w yerba alkaloidy purynowe oraz kofeina powodują, że ta herbata ma także właściwości pobudzające i wpływające na układ nerwowy.

Kofeina w odpowiedniej dawce korzystnie stymuluje pracę organizmu i jest w całości z niego wydalana. Poprawia pracę nerek, żołądka i wydolność układu krążenia. Jednak łatwo przekroczyć próg toksyczności, ponieważ nie jest on określony jednoznacznie.

Dawka szkodliwa zależy od szybkości przemian metabolicznych u kontretnej osoby oraz innych czynników. Na zawartość kofeiny w naparze yerba mate sporządzanego w temperaturze 70 stopni Celsjusza wpływa czas parzenia. Wydłużając go do 45 minut uzyskujemy maksymalne stężenie tej substancji, a więc ryzyko nadmiernego pobudzenia procesów fizjologicznych.

Reklama
(5)
Komentarze