Zaloguj
Reklama

Wytyczne dla podróżnych dotyczące bezpiecznej żywności

Wytyczne dla podróżnych dotyczące bezpiecznej żywności
Fot. panthermedia
(0)

Jak uniknąć chorób wywołanych przez niebezpieczną żywność i napoje oraz co zrobić, gdy pojawi się biegunka podczas podróży?

Jak zapobiegać chorobom wywołanym podczas podróży?

  1. Utrzymuj czystość - należy bezwzględnie przed i po każdym posiłku oraz przy kontakcie z żywnością myć ręce - niebezpieczne mikroorganizmy mogą znajdować się na rękach oraz być przenoszone na żywność. Należy myć ręce zwłaszcza przy kontakcie z produktami mięsnymi podczas zakupów na targach żywności. Również warto pamiętać o tym, aby unikać kontaktu z żywymi zwierzętami, które mogą przenosić liczne choroby, w tym także ptasią grypę.
  2. Dokładnie gotuj - pamiętaj o tym, aby nie jeść surowych potraw, lecz dokładnie gotować produkty żywnościowe. Szczególnie unikaj surowych owoców morza oraz surowego mięsa, gdyż może ono zawierać szkodliwe bakterie. Należy gotować w temperaturze 70°C, gdyż w tej temperaturze giną niebezpieczne mikroorganizmy.
  3. Używaj bezpiecznej wody i żywności - warto pamiętać o tym, że lody, pitna woda, kostki lodu oraz surowe mleko mogą być zanieczyszczone groźnymi mikroorganizmami lub substancjami chemicznymi. Należy unikać tych produktów w przypadku, gdy istnieje podejrzenie, że są one wątpliwej jakości. Pamiętaj, aby wszystkie owoce i warzywa spożywane na surowo obrać ze skórki i umyć pod wodą. Zwracaj uwagę na to, czy nie są one spleśniałe. Należy unikać takich owoców i warzyw. Ponadto unikaj spożywania warzyw zielonych, co do których istnieje wątpliwość w zakresie warunków higienicznych ich przechowywania. Jeśli masz taką możliwość, wybieraj wodę butelkowaną, która jest bezpieczniejsza. Sprawdź jednak, czy butelka nie była wcześniej otwierana i czy nie jest uszkodzona. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości co do czystości wody pitnej, zagotuj ją.
  4. Oddzielaj żywność surową od ugotowanej - gdy często jadasz produktu spożywcze zakupione od ulicznych sprzedawców, czy w bufetach hotelowych i restauracjach upewnij się czy żywność gotowana nie ma kontaktu z produktami surowymi. Warto unikać dań zawierających surowe lub niedogotowane jajka (np. majonez domowej roboty, niektóre sosy oraz desery). 
  5. Utrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze - kolejnym poważnym zagrożeniem jest żywność, która jest przechowywana przez długi czas w temperaturze pokojowej. Unikaj żywności, która nie jest przechowywana w odpowiedniej temperaturze. 

Co robić w przypadku, kiedy podczas podróży pojawi się biegunka?

W większości przypadków biegunka ustępuje samoistnie w przeciągu kilku dni. Mogą jej towarzyszyć wymioty i/lub gorączka. Nie należy jednak lekceważyć jej objawów. 

Ważne jest, aby unikać odwodnienia organizmu. Należy zawsze pić wystarczającą ilość płynów, zwłaszcza podczas podróży do ciepłych krajów. Na odwodnienie organizmu narażone są w szczególności dzieci i osoby starsze. 
W przypadku pojawienia się biegunki, która trwa dłużej niż 3 dni, lub w trakcie której w stolcu pojawia się krew, należy bezzwłocznie zasięgnąć pomocy medycznej. 

Gdy tylko pojawi się biegunka pij więcej płynów takich jak: przegotowana, uzdatniona lub butelkowana woda, mieszanka nawadniająca, słaba herbata, zupy lub inne bezpieczne płyny. Należy unikać napojów, które usuwają większą ilość wody z organizmu, tj. kawy, słodkich napojów, niektórych herbatek leczniczych oraz alkoholu. 

Wbrew powszechnemu przekonaniu nie zaleca się stosowania leków hamujących wypróżnianie. W szczególności nigdy nie stosuj tych preparatów u  dzieci, gdyż mogą powodować one niedrożność jelit. 

(0)
Reklama
Komentarze