Zaloguj
Reklama

Spożywanie świeżych owoców zmniejsza ryzyko zachorowania na białaczkę

Autor/autorzy opracowania:

Źródło tekstu:

  • Am J Epidemiol. 2004 Dec 1;160(11):1098-107.

Adres www źródła:

Kategorie ICD:


Spożywanie świeżych owoców zmniejsza ryzyko zachorowania na białaczkę
Fot. ojoimages
(0)

Spożywanie świeżych owoców i soków owocowych, oprócz znanych od dawna walorów zdrowotnych, ma działanie profilaktyczne w zakresie chorób nowotworowych wieku dziecięcego.

Reklama

Białaczka jest chorobą nowotworową o nie w pełni poznanych przyczynach. Lekarze z Uniwersytetu Berkeley (Kalifornia, USA) podjęli próbę analizy, czy dieta dziecka w pierwszych dwóch latach życia może mieć wpływ na ryzyko zachorowania na białaczkę. Dane odnośnie diety zbierano metodą kwestionariuszową. Porównano zwyczaje dietetyczne 328 dzieci chorych na białaczkę z dobraną zgodnie z rasą, wiekiem i płcią grupą kontrolną. Wykazano, że regularne spożywanie w pierwszych 2 latach życia świeżych owoców (zwłaszcza pomarańczy i bananów) oraz soku pomarańczowego jest czynnikiem znamiennie zmniejszającym ryzyko zachorowania na ostrą białaczkę w wieku 2-14 lat (OR: 0,49; 95% CI: 0,26-0,94). Podejrzewa się, że czynnikami ochronnymi zawartymi w sokach i owocach mogą być antyoksydanty, witamina C lub potas. Spożywanie świeżych owoców i soków owocowych jest od dawna uważane za element ogólnie zdrowej diety. Wydaje się, że dieta taka ma dodatkowe działanie profilaktyczne w zakresie chorób nowotworowych wieku dziecięcego.

Reklama
(0)
Komentarze