Zaloguj
Reklama

Rozpoznawanie cukrzycy za pomocą hemoglobiny glikowanej (HbA1c)

Rozpoznawanie cukrzycy za pomocą hemoglobiny glikowanej (HbA1c)
Fot. ojoimages
(0)

W dzisiejszych czasach cukrzyca stanowi bardzo poważny problem w krajach rozwijających się. Związane jest to z rosnącą liczbą osób otyłych. Szczególny wpływ ma na to sposób odżywiania się (nieregularne posiłki, objadanie się na noc, brak owoców i warzyw w diecie) ale także brak aktywności fizycznej.

Reklama

Cały czas wprowadzane są nowe kryteria rozpoznawania cukrzycy przez Amerykańskie Towarzystwo Diabetologiczne (American Diabetes Association – ADA). Jednym z nich jest ocena wartości hemoglobiny glikowanej HbA1c. W chwili obecnej zaproponowano przedział wartości HbA1c 5,7-6,4%, który odpowiada wysokiemu ryzyku wystąpienia zagrożenia rozwojem cukrzycy. Badania prowadzone zostały u pacjentów na czczo lub po obciążeniu 75 g glukozy.

Reklama
(0)
Komentarze