Zaloguj
Reklama

Pyłek pszczeli – czy rzeczywiście pomaga?

Pyłek pszczeli – czy rzeczywiście pomaga?
Fot. pantherstock
(0)

Pyłek pszczeli to zebrany z kwiatów pyłek zmieszany ze śliną pszczół, który przenoszony jest na odnóżach owadów. Pyłek pszczeli polecany jest we wspomaganiu leczenia wielu dolegliwości. Jakie właściwości ma pyłek i czy można go stosować bez żadnych konsekwencji?

Reklama

Pyłek pszczeli wykazuje potwierdzone właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne, antyoksydacyjne i przeciwzapalne. W ziarnach pyłku pszczelego stwierdzono obecność ponad 200 substancji z różnych grup chemicznych – białka, aminokwasy, węglowodany, związki fenolowe, enzymy i koenzymy. Badania laboratoryjne wykazały, że pyłek kwiatowy (pszczeli) skutecznie obniża w surowicy krwi stężenie lipidów całkowitych, cholesterolu LDL i cholesterolu całkowitego. W badaniach na zwierzętach wykazano, że pyłek kwiatowy wykazuje działanie odtruwające i oczyszczające organizm. Wysoka zawartość witamin A, E, D, ale również z grupy B-kwasu pantotenowego, nikotynowego, foliowego, biotyny sprawia, że jest polecany osobom, u których stwierdzono niedobory witamin. Pyłek kwiatowy wykazuje wysoką wartość odżywczą, stąd rekomenduje się go osobom niedożywionym czy cierpiącym na anemię. Potwierdzono, że pyłek kwiatowy wykazuje silne działanie przeciwutleniające, zmniejsza przerost gruczołu krokowego, chroni mięsień sercowy, moduluje działanie układu nerwowego. Niektóre doniesienia naukowe wskazują, że pyłek kwiatowy może pomagać w poprawie stanu psychicznego osób, które cierpią na depresję czy inne zaburzenia o podłożu psychicznym.

Jak dawkować pyłek?

Dzienna dawka pyłku wynosi około 3 łyżeczek do herbaty dla dorosłych oraz 1 łyżeczkę dla dzieci. Czas leczenia pyłkiem wynosi od miesiąca do maksymalnie 3 miesięcy. Z informacji źródłowych wynika, że najskuteczniejsze efekty kuracji pyłkiem osiąga się na przełomie zimy i wiosny, a także jesieni i zimy.

Czy pyłek jest dla każdego?

Niestety nie każdy może korzystać z dobrodziejstw pyłku pszczelego. Osoby, u których stwierdzono alergię na miód, nie powinny suplementować diety pyłkiem pszczelim, ponieważ może u nich wystąpić reakcja alergiczna.

Piśmiennictwo

Źródło tekstu:

  • Kędzia B., Hołderna-Kędzia E.: Właściwości biologiczne i działanie lecznicze pyłku kwiatowego zbieranego przez pszczoły. „Postępy Fitoterapii” 2005, nr 3, s. 103-108.

Kategorie ATC:


Reklama
(0)
Komentarze