Zaloguj
Reklama

Poniedziałki bez mięs - recenzja książki

Autor/autorzy opracowania:


Poniedziałki bez mięs - recenzja książki
Fot. ojoimages
(0)

Książka powstała z pomysłu Paula, Stelli i Mary McCartney, którzy rozpoczęli w 2009 roku kampanię w oryginale Meat Free Monday, czyli Poniedziałki bez mięs.

Reklama

Kampania ta została zainspirowana raportem, w którym wykazano, że zmiany klimatyczne spowodowane przemysłową produkcją mięsa są jednym z najpoważniejszych problemów ekologicznych świata.

Ta pozycja to nic innego jak kompleksowa książka kucharska, która prezentuje urozmaicone menu na każdy poniedziałek roku. Każdy z 52 zestawów zawiera dwa przepisy na dania główne oraz cztery na pozostałe posiłki. Poniedziałki bez mięs to nieoceniona pomoc dla wszystkich, którzy troszczą się o środowisko naturalne i są gotowi zrezygnować z jedzenia misa raz w tygodniu.

 

 

Zdecydowanie to książka dla całej rodziny. Pozwoli nie tylko zadbać o nasze zdrowie i dobre samopoczucie naszych bliskich. Autorzy proponują pyszne wiosenne zupy, oryginalne letnie sałatki, niezwykłe jesienne zapiekanki i rozgrzewające zimowe gulasze, które zachwycą nawet najbardziej zatwardziałych mięsożerców.

Również znajdziemy w niej przepisy przygotowane i udostępnione przez samego Paula i Stelle McCartney'a ale nie tylko. Swoimi ulubionymi i sprawdzonymi recepturami dzielą się m.in.: Skye Gyngell, Giorgio Locatelli, Yotam Ottolenghi, Bruno Loubet, Theo Randall, Tom Aikens, Kevin Spacey, Pink, Twiggy, Woody Harrelson, Vivienne Westwoos, Fearne Cotton oraz Pamela anderson.

Ta książka może być ciekawym prezentem dla każdej kobiety, dla miłośnika weganizmu i wegetarianizmu czy zdrowego trybu życia. Myślę, że powinna znaleźć się na kuchennej półce każdego domu. Polecam.

Reklama
(0)
Komentarze