Zaloguj
Reklama

Pokarmy o wysokim indeksie glikemicznym indukują nasiloną produkcję wolnych rodników

Autor/autorzy opracowania:

Źródło tekstu:

  • Am J Clin Nutr. 2006 Jul;84(1):70-6

Adres www źródła:

Kategorie ICD:


Pokarmy o wysokim indeksie glikemicznym indukują nasiloną produkcję wolnych rodników
Fot. Pantherstock
(0)

Spożywanie pokarmów o wysokim indeksie glikemicznym może zwiększać zagrożenie miażdżycą i innymi chorobami poprzez stymulację wytwarzania szkodliwych dla organizmu wolnych rodników.

Reklama

W ostatnich latach coraz większą uwagę dietetyków i gastroenterologów przyciąga kwestia indeksu glikemicznego pokarmów. Oprócz negatywnego wpływu na przyrost masy ciała, spożywanie pokarmów o wysokim indeksie glikemicznym może zwiększać zagrożenie miażdżycą i innymi chorobami poprzez stymulację wytwarzania szkodliwych dla organizmu wolnych rodników. Badania specjalistów ze School of Public Health, University of California w Berkeley (USA) wykazały, że im wyższy jest indeks glikemiczny pokarmów w diecie zdrowych ochotników tym większy jest tzw. stres oksydacyjny, spowodowany nadmiarem szkodliwych wolnych rodników, a mierzony wytwarzaniem markerów peroksydacji lipidów: dialdehydu malonowego (MDA) oraz F2-isoprostanów (IsoPs). Jest to kolejny argument przemawiający za powszechnym stosowaniem diety od dawna rekomendowanej przez dietetyków, polegającej na spożywaniu dużej ilości ciemnego pieczywa, warzyw i owoców oraz produktów jak najmniej przetworzonych technologicznie, z ograniczeniem słodyczy i alkoholu.

Reklama
(0)
Komentarze