Zaloguj
Reklama

Wideo czat z ekspertem odbędzie się w dniu 28-02-2017 o godzinie 19:00, do rozpoczęcia pozostało:

  • 0DNI
  • 00GODZIN
  • 00MINUT
  • 00SEKUND

Czat z naszym ekspertem już trwa.

Przejdź do czatu z ekspertem

Pacjenci skarzą się Rzecznikowi Praw Obywatelskich na jedzenie w szpitalach

Informacja prasowa

Autor/autorzy opracowania:

Źródło tekstu:

  • https://www.rpo.gov.pl/pl/content/rpo-o-prawach-chorych-dobre-zywienie-w-szpitalach-czesc-praw-pacjentow

    http://www.newsweek.pl/styl-zycia/szpitalne-jedzenie-z-calego-swiata-newsweek-pl,galeria,346974,1.html

Pacjenci skarzą się Rzecznikowi Praw Obywatelskich na jedzenie w szpitalach
Fot. Shutterstock
(0)

Pacjenci skarżą się Rzecznikowi Praw Obywatelskich na jedzenie w polskich szpitalach: jest niedobre, jest go czasem za mało, chorzy dostają je trzy razy dziennie, a nie pięć razy. Obiady są zimne, a plastikowymi sztućcami nie każdy chory może się posługiwać. W efekcie chorzy muszą liczyć na dożywianie i pomoc bliskich, a przecież nie do każdego codziennie przychodzą krewni i przyjaciele.

Jest to spowodowane tym, że żywienie pacjentów jest finansowane z kontraktów NFZ. Dzięki oszczędzaniu na nim można więcej przeznaczyć na samo leczenie. Dlatego szpitale ograniczają wysokość stawek żywieniowych, a także wprowadzają oszczędnościowe rozwiązania organizacyjne zlecając usługi podmiotom zewnętrznym.

- Żywienie pacjentów jest jednak integralną częścią procesu leczniczego i towarzyszy procedurom medycznym – przypomina Rzecznik Praw Obywatelskich.

Nie ulega wątpliwości, że jedzenie w szpitalach jest bardzo ważne, bowiem ma bezpośredni wpływ na leczenie i rekonwalescencje pacjenta. Niewłaściwe żywienie może powodować wystąpienie powikłań (zatrucie pokarmowe, niedożywienie, zakażenie wewnątrzszpitalne) wydłużając okres pobytu w szpitalu. Organizacja żywienia pacjentów powinna być zatem analizowana, koordynowana i nadzorowana przez kierowników szpitali oraz lekarzy odpowiedzialnych za proces leczenia.

Przyjrzyjmy się więc jak wygląda dieta w polskich szpitalach i porównajmy ją do diety w innych krajach Europy i Świata.

W Polsce na obiad możemy otrzymać posiłek składający się z ziemniaków, marchewki, brukselek i kawałka mięsa w sosie. Śniadanie, czyli najważniejszy posiłek w diecie każdego człowieka nie wygląda niestety zbyt ciekawie. Pacjenci mogą liczyć na kromkę chleba, masło oraz mielonkę.

W Australii posiłek składa się z kilku dań, jako główne – tagine (czyli marokański gulasz) z jagnięciny. Do tego: ziemniaki, kukurydza i brokuły oraz kanapki i zupa.

W Niemczech możemy spróbować lokalnej kuchni. Na obiad dostaniemy sznycel, szpecle i sałatę oraz kawałek ciasta.

We Francji posiłek nie może obejść się bez bagietki, oprócz tego możemy zjeść np. sałatkę z wędzonym łososiem oraz kurczaka z kabaczkiem i ciasto na deser.

Nie pozostaje nic, jak tylko czekać na decyzję Ministra Zdrowia i tego jak się odniesie do całej sprawy.

(0)
Reklama
Komentarze