Zaloguj
Reklama

Orzechy włoskie - wpływ na zdrowie

Orzechy włoskie - wpływ na zdrowie
Fot. ojoimages
(0)

Nadeszła jesień a wraz z nią sezon na niemal 250 produktów z całego świata. Wśród nich znajduję się również on – orzech włoski.

Reklama

Mało kto wie jak wiele właściwości pro zdrowotnych posiadają owoce tej rośliny. Korzystnie wpływa na cały układ sercowo naczyniowy, to za sprawą pokaźnych pokładów kwasów Omega3 dzięki czemu zmniejsza ilość cholesterolu LDL we krwi oraz jej ciśnienie tętnicze przez zawarte w nim minerały takie jak sód czy potas, które wchłaniają się lepiej do organizmu niż z wody mineralnej. Jest to brane pod uwagę podczas ustalania diety dla cukrzyków typu 2.

Posiadają przeciwzapalne składniki odżywcze mogące odgrywać szczególną rolę we wspieraniu zdrowia kości i hamując ich demineralizacje. Bogate są również w silny antyoksydant – kwas elagowy, który blokuje szlaki metaboliczne, prowadzące do rozwoju nowotworu. Kwas ten nie tylko chroni zdrowe komórki przed wolnymi rodnikami, ale także pomaga w detoksykacji potencjalnych substancji rakotwórczych i zapobiega namnażaniu komórek nowotworowych.

Orzechy włoskie zawierają kwasy tłuszczowe, w tym garbniki i kwasy fenolowe które wspierają walkę z odchudzaniem i zapobiegają otyłości. Rośnie liczba badań potwierdzających potencjalne korzyści zdrowotne dla orzechów włoskich w dziedzinie pamięci i ogólnych procesów myślowych, a melatonina – hormon produkowany przez szyszynkę, biorący udział w regulacji snu, który został odkryty w formie przyswajanej zapewni nam spokojny sen.

Reklama
(0)
Komentarze