Zaloguj
Reklama

Konserwanty obecne w żywności

Autor/autorzy opracowania:

Adres www źródła:


Konserwanty obecne w żywności
Fot. medforum
(0)

Prawie każdy produkt dostępny w sklepie zawiera różnego rodzaju konserwanty. Ich zadaniem jest poprawa wyglądu zewnętrznego produktów, walorów smakowych czy zapachowych. Nie są one jednak zdrowe i bezpieczne dla nas.

Konserwantami najczęściej dodawanymi do pokarmów są m.in.:

  • substancje zakwaszające (kwas octowy, chlorki potasu, wapnia i magnezu). Stanowią one niebezpieczeństwo dla naszego zdrowia a w szczególności nerek, wątroby i żołądka
  • barwniki syntetyczne, które znajdują się prawie we wszystkich produktach spożywczych. Mogą powodować alergie.
  • sacharyna oraz spartan, których zadaniem jest zastąpienie cukru
  • kwas benzoesowy, który bardzo podrażnia śluzówkę jelit oraz żołądka
     

Każda z tych substancji może prowadzić do problemów zdrowotnych, zgłasza u małych dzieci.  

(0)
Reklama
Komentarze