Zaloguj
Reklama

Kawa z mlekiem - prawdy i mity

Autor/autorzy opracowania:

Źródło tekstu:

  • "Czy wiesz, co jesz?" Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska, Katarzyna Bosacka

Kawa z mlekiem - prawdy i mity
Fot. medforum
(0)

Od czego zaczynamy poranek? Wielu z nas od kawy z mlekiem - oto kilka mitów i prawd na temat tych dwóch produktów.

Reklama

Kawa uzależnia - MIT. Uzależnienie w pojęciu klinicznym to nie to samo co pewne przyzwyczajenia - a picie kawy jest z tym nierozerwalnie związane.

Każda kawa jest zdrowa - MIT.
Najzdrowsza jest kawa parzona w ekspresie, z dodatkiem mleka. Kawa parzona po turecku jest zawiesiną, a nie roztworem (jak w przypadku kawy rozpuszczalnej), przez co silniej podrażnia żołądek, zawiera także duże ilości tłuszczów podwyższających poziom cholesterolu i podrażniających wątrobę.

Kawa espresso to “szatan” - MIT.
Ze względu na mała ilość wody ma mniej kofeiny niż filiżanka kawy z ekspresu przelewowego.

Bardzo często do kawy dodajemy mleko. Wielu specjalistów zaleca picie mleka, inni odradzają - jak jest naprawdę?

Mleko to śmierć w kartonie - MIT.
Brak jest dowodów naukowych popierajacych tezę, że mleko jest szkodliwe dla zdrowia. Jego spożywanie jest zalecane przez Światową Organizację Zdrowia.

Mleko jest silnym alergenem - PRAWDA.
W Polsce alergię na mleko ma ok. 2,7% niemowląt karmionych sztucznie i 1,8% karmionych naturalnie.

Lepiej nie pić mleka w czasie gorączki lub zakażenia bakteryjnego - PRAWDA.
Najlepiej zrezygnować z tego napoju, gdyż jest on świetną pożywką dla bakterii.

Reklama
(0)
Komentarze