Jedzenie a układ immunologiczny
Autorzy: dr n. med. Magdalena Justyna Kacperska
Autor/autorzy opracowania:
- dr n. med. Magdalena Justyna Kacperska
Adres www źródła:
- www.prevention.com/food/healthy-eating-tips/power-foods-that-boost-immunity
- www.healthline.com/health/food-nutrition/foods-that-boost-the-immune-system#ImmuneBoosters1
- europepmc.org/abstract/med/7782950

Coraz więcej słyszymy o tym, że rodzaj oraz jakość spożywanych przez nas pokarmów ma ogromny wpływ na naszą odporność.
Przy pomocy właściwie dobranej i zbilansowanej diety jesteśmy w stanie wzmocnić naszą odporność a także ograniczyć częstość przeziębień i różnego rodzaju infekcji. Co ważne w znacznym stopniu poprawia się nasze samopoczucie, nastawienie do innych osób oraz samego siebie. Podczas szykowania posiłków a następnie ich zjadania nie tylko poprawia się nasz nastrój ale także wzmacniamy swój układ immunologiczny (odpornościowy). Zanim sięgniemy po leki, suplementy diety czy niesprawdzone zioła powinniśmy zainwestować w najlepszej jakości pokarmy. Warto pamiętać o tym, że układ odpornościowy posiada zdolności do rejestrowania wszelkich zmian zachodzących w naszym organizmie.