Zaloguj
Reklama

Gen, który rozróżnia cukier od słodzika

Gen, który rozróżnia cukier od słodzika
Fot. medforum
(0)

Prowadzone w ostatnim czasie badania na mózgu muszki owocowej (Drosophila melanogaster), wykazały, że ma ona zdolność do odróżniania słodzika od cukru w spożywanych produktach.

Reklama

Ponieważ podobne zjawisko może mieć miejsce także u ludzi, konieczne są badania i obserwacje na naszym gatunku. Kluczowym pytaniem jest to, czy to gen/y (i jeśli tak to jakie?) są w stanie odróżnić słodzik od cukru. Badania na muszce owocowej, nie mają w chwili obecnej przełożenia na badania u pacjentów, gdyż takich obserwacji nie poczyniono.

Poznanie genu bądź hormonu, którego receptory występują m.in. w mózgu, mogłoby w przyszłości pomóc w rozpoznawaniu cukrzycy i leczeniu pacjentów, a co ważne poszerzyć wiedzę na temat budowy oraz funkcji naszego mózgu.

Reklama
(0)
Komentarze