Zaloguj
Reklama

Czy żywność może być napromieniowana?

Autor/autorzy opracowania:

Źródło tekstu:

  • ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie napromieniania żywności promieniowaniem jonizującym

Czy żywność może być napromieniowana?
Fot. Pantherstock
(5)

Wiele słyszy się o GMO oraz nawozach sztucznych, ale nikt nie mówi o napromieniowywaniu żywności.

Reklama

Czym jest napromieniowanie i czy jest bezpieczne dla naszego organizmu?

Warunkami napromieniowana żywności jest: uzasadnienie techniczne, brak zagrożenia dla zdrowia, korzyści dla konsumenta oraz jeżeli nie zastępuje praktyk higienicznych, zdrowotnych, praktyk rolnictwa lub wytwarzania.

Wymienia się następujące cele napromieniowana żywności:

  • niszczenie drobnoustrojów chorobotwórczych,
  • niszczenie mikroorganizmów odpowiedzialnych za psucie,
  • hamowanie procesów dojrzewania, kiełkowania głównie chodzi o przedłużenie przydatności spożycia,
  • usunięcie organizmów szkodliwych dla roślin.

Napromieniowanie kurczaka przedłuża okres przechowywania oraz redukuje liczbę bakterii patogennych. Natomiast u ziaren kakaowca ochrania przed szkodnikami podczas przechowywania oraz minimalizuje skażenia mikrobiologiczne. Mango, suszone daktyle, przyprawy oraz ryby są w ten sposób chronione przed szkodnikami oraz zmniejsza się liczba mikroorganizmów chorobotwórczych. Warzywa m.in. ziemniaki i cebule zabezpiecza się tak przed kiełkowaniem.

Najczęściej napromieniowywaną żywnością są: żabie udka, drób i przyprawy. Miejscami w Polsce, gdzie można napromieniowywać żywność jest: Instytut Chemii i Techniki Jądrowej w Warszawie, Międzyresortowy Instytut Techniki Radiacyjnej Wydziału Chemicznego Politechniki Łódzkiej.

Reklama
(5)
Komentarze