Zaloguj
Reklama

Ciekawostka na temat anyżu gwiaździstego

Ciekawostka na temat anyżu gwiaździstego
Fot. medforum
(0)

Początkowo anyż gwiaździsty, nazywany także gwiazdkowym stosowany był jako przyprawa w naszej kuchni. Warto wspomnieć tutaj o tym, że już starożytni Grecy stosowali go do „leczenia” niektórych chorób. W chwili obecnej także wykorzystywany jest w łagodzeniu niektórych nieprzyjemnych dolegliwości np. ze strony układu pokarmowego czy oddechowego.

Anyżem gwiaździstym nazywamy wysuszone owoce drzewa o nazwie badian właściwy (Illicium verum). Wyglądem przypomina ośmioramienną gwiazdkę, jest bardzo aromatyczny i ma brązowy kolor. Jego właściwości są nieocenione a znalazł zastosowanie w medycynie naturalnej przy:

  • problemach z wzdęciami oraz gazami
  • łagodzeniu skutków nadmiernego przejedzenia się
  • pobudzaniu soków trawiennych (żołądkowych)
  • poprawie trawienia
  • problemach z układem oddechowym (ma działanie wykrztuśne)
  • łagodzeniu objawów męczącego kaszlu.

Anyż gwiaździsty bardzo często używany jest do przyprawiania warzyw, mięs, kompotów, herbaty, wypieków, zup owocowych ale także przy wyrobie różnego rodzaju alkoholi.

(0)
Reklama
Komentarze