Zaloguj
Reklama

Bakaliowa dieta - coś na ząb dla każdej kobiety

Autor/autorzy opracowania:


Bakaliowa dieta - coś na ząb dla każdej kobiety
Fot. ojoimages
(5)

Wszyscy lubią i jedzą bakalie. Orzechy, rodzynki, suszone figi czy morele. Są one nie tylko smaczną przekąską, ale i również doskonałym źródłem składników odżywczych. Działają dobrze na trawienie, na pamięć, a nawet pomagają zapobiegać chorobom serca. Pozytywnie wpływają na nasze ciało oraz umysł. Oprócz tego, mają swój specyficzny i niepowtarzalny smak.

Smak – to on jest czynnikiem w głównej mierze decydującym o doborze produktów spożywczych. Warto jednak przyjrzeć się również ich właściwościom i korzyściom wynikającym z konsumowania. Bakalie mogą okazać się nie tylko pyszną przekąską, ale także skutecznym wsparciem w zmaganiu się z wieloma dolegliwościami. Dlatego też, zamiast być częstym gościem aptek – lepiej systematycznie odwiedzać stoiska z suszonymi owocami i bakaliami.

Orzechy dobre na serce

Cholesterol to jeden z największych wrogów współczesnego społeczeństwa. Jego podwyższony poziom we krwi jest główną przyczyną zawałów serca. Aby uniknąć leczenia farmakologicznego często wystarczy zostać miłośnikiem orzechów. Dzięki zawartości witaminy E i tłuszczów bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe – orzechy skutecznie obniżają poziom cholesterolu w organizmie. Eliminują ryzyko powstawania skrzepów w żyłach, a co za tym idzie – zmniejszają ryzyko zawałów serca. Kolejną bardzo istotną zaletą orzechów jest duża ilość kwasu foliowego niezbędnego na przykład do prawidłowego rozwoju płodu, dlatego spożycie orzechów zalecane jest m.in. kobietom w ciąży.

Migdały dla anemików

Migdały, wśród orzechów wyróżniają się specyficznymi właściwościami, podobnie jak rodzynki poprawiają pamięć oraz koncentrację. Ponadto, są cennym źródłem białka, cynku, potasu, żelaza, magnezu oraz witaminy E, która jest świetnie działającym antyoksydantem. Mają również szerokie zastosowanie lecznicze – zapobiegają miażdżycy, udarom mózgu, czy przedwczesnemu starzeniu się. Dlatego zalecane są ludziom cierpiącym na wady skórne oraz anemikom.

Odchudzające morele

W walce z nadwagą pomocne okazują się morele. Zawierają dużo żelaza, dzięki czemu nie tylko hamują apetyt i są wskazane dla osób odchudzających się, ale również dla kobiet obficie miesiączkujących. Ponadto, z powodu dużej zawartości beta-karotenu mogą zapobiegać rozwijaniu się nowotworów, a zawarty w nich potas reguluje ciśnienie krwi i usuwa nadmiary wody z organizmu.

Figi przyjaciółki żołądka

Na ból brzucha czy wrzody żołądka, najlepszą pomocą okazują się figi. Zawierają one duże ilości błonnika, który pomaga między innymi likwidować zaparcia. Dzięki właściwościom oczyszczającym i antybakteryjnym figi mają swój udział w odtruwaniu organizmu, a ponieważ posiadają cynk – skutecznie wspierają działanie układu hormonalnego.

(5)
Reklama
Komentarze