Zaloguj
Reklama

Aspartam – czy jest bezpieczny?

Aspartam – czy jest bezpieczny?
Fot. ojoimages
(0)

Aspartam jest powszechnie znaną substancją słodzącą, która jest około 200 razy słodsza od cukru.

Reklama

Jako substancja dodatkowa stosowana jest do napojów, deserów, słodyczy, produktów mlecznych i słodzików. Do pożądanej słodyczy produktów potrzebne są minimalne ilości aspartamu, dlatego uznaje się go za środek słodzący bezkaloryczny o wartości energetycznej 4kcal/g. Ma również właściwości utrwalania i wzmacniania aromatów owocowych zwłaszcza cytrusowych.

Sztuczne substancje słodzące są skutecznymi środkami w walce z otyłością i nadwagą ze względu na swoją małą kaloryczność. Stosowane są również w leczeniu cukrzycy i próchnicy zębów. EFSA – Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności wydał opinię na temat aspartamu (E951) na podstawie dostępnych badań naukowych. Eksperci uznali, że substancja ta nie wywołuje uszkodzenia genów i nie powoduje raka.

Wykluczono również jego negatywny wpływ na mózg i system nerwowy niekorzystne działanie na funkcje poznawcze zarówno dzieci jak i dorosłych. Produkty rozpadu aspartamu – fenyloalanina, metanol i kwas asparaginowy nie stanowią zagrożenia dla zdrowia przy obecnym poziomie narażenia.

Obecnie przyjęta wartość dopuszczalna dziennego spożycia (ADI) to 40mg/kg masy ciała/dobę. Wartość ta w Unii Europejskiej nie jest przekraczana. Pamiętać należy, że nie każdy może spożywać aspartam, ponieważ u chorych na fenyloketoniurię substancja ta może wywołać szkody w organizmie. Powstająca z rozkładu fenyloalanina nie jest metabolizowana do tyrozyny u chorych na fenyloketoniurię, stąd wysokie stężenie tej substancji we krwi może działać toksycznie i doprowadzić do wystąpienia nieodwracalnych uszkodzeń mózgu i przedwczesnej śmierci.

Obecnie na opakowaniach żywności zawierającej aspartam i fenyloalaninę umieszczane są ostrzeżenia o tym, że dany produkt jest źródłem fenyloalaniny.

Reklama
(0)
Komentarze