Zaloguj
Reklama

Ananas jakiego nie znacie

Autor/autorzy opracowania:


Ananas jakiego nie znacie
Fot. medforum
(0)

Wczytując się we wszystkie superlatywy (i brak negatywów!) ananasa aż trudno uwierzyć, że owoc ten jest u nas tak mało popularny.

Jego właściwości, dzięki zawartości w miąższu różnych witamin, minerałów i związków, rozciągają się na cały organizm – lecząc, zapobiegając i pomagając.

Ananas, występujący w stanie naturalnym w Ameryce Południowej, do Europy przywędrował dzięki Kolumbowi pod koniec XV wieku. Obecnie do głównych producentów należą Brazylia, Meksyk, Hawaje i Filipiny.

Owoc ananasa zwiera w sobie wysoką dawkę bromeliny i biotyny, którym to składnikom głównie zawdzięcza swoje odchudzające właściwości. Zresztą to właśnie z nich jest najbardziej znany.

Biotyna wspomaga proces redukcji węglowodanów przeciwdziałając tym samym tyciu. Enzym bromeliny zaś rozkłada białka do aminokwasów, a dodatkowo łagodzi dolegliwości trawienne w jelitach i żołądku. Oddziałuje też na układ krwionośny – przeciwdziała sklejaniu płytek krwi, rozprawia się ze skrzepami – zwiększając jego wydajność.

Może też wykazywać właściwości przeciwnowotworowe, działa oczyszczająco na skórę i usuwa toksyny z organizmu. Mangan zawarty w miąższu ananasa będzie wspomagał metabolizm kości chroniąc nas tym samym przed osteoporozą, ale również pomagając wchłonąć inne witaminy i minerały znajdujące się w owocu.

Innymi obecnymi minerałami są: wapń, miedź, potas, żelazo i cynk. W składzie znajdziemy także witaminę C świetnie nadającą się do zwalczania przeziębienia, ale i też będącą silnym przeciwutleniaczem.

Witamina A pomoże nam dbać o dobry wzrok i urodę, a witaminy z grupy B wspomogą walkę o dobry metabolizm i mocne nerwy jak ze stali. Ze względu na swoje kluczowe działanie poprawiające trawienie, ananasy są głównie polecane osobom z chorobami żołądkowo-jelitowymi, wątrobowymi i niestrawnością.

Wspomagają również pracę trzustki. Jednak osoby z wrzodami żołądka lub dwunastnicy nie powinny jest niedojrzałych ananasów ze względu na ich silne właściwości zakwaszające.

(0)
Reklama
Komentarze