Ginekologia - specjalista radzi, dla pacjenta
Grupa: KOMENTOWANIE WYMAGA DOŁĄCZENIA

• Założyciel: medforum
  •  
  • Data powstania: 12-09-2011

Dlaczego warto dołączyć do tej Grupy

• poznasz ludzi o podobnych problemach zdrowotnych
  • podyskutujesz na konkretny temat, który Ciebie interesuje
  • będziesz na bieżąco informowany/a o nowych wątkach i wypowiedziach
Oceń forum: 
 (3.3)

Forum - Ginekologia - specjalista radzi, dla pacjenta

Temat: miesiaczka a dzien tygodnia [2]

Data dodania: 07-02-2012, 23:33
zgłoś do moderacjicytuj
Hej smile Nie długo zacznę brać moje pierwsze tabletki antykoncepcyjne. Wiem, że mam zacząć je brać pierwszego dnia, gdy wystąpi okres. Moje pytanie jest takie: jeżeli na opakowaniu tabletki są podpisane, zaczynając od poniedziałku przez kolejne dni tygodnia (nie ma wyróżnionej od której zacząć), to którą mam przyjąć jako pierwszą? Zakładam, że okres dostanę we wtorek, czyli jeżeli te tabletki są od poniedziałku, to mam wziąć tę pierwszą i nie patrzeć na podpis, czy drugą, która jest podpisana jako wtorek (co by się zgadzało z faktycznym dniem tygodnia)? Drugie moje pytanie jest takie: czy jeżeli dostane okres w nocy, to mam przyjąć tabletkę od razu rano, czy mogę przeczekać do wieczora (chcę przyjmować je o godzinie 18-19)? Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź
Data dodania: 08-02-2012, 09:27
zgłoś do moderacjicytuj
Witam
Ad. 1 Pierwszą tabletkę bierzesz podpisaną tym dniem tygodnia w którym dostałaś miesiączkę, czyli jeśli dostałaś we wtorek to bierzesz podpisana wtorek
Ad. 2 Jeżeli krwawienie pojawi się w nocy możesz pierwszą tabletkę zażyć wieczorem dnia nastepnego.
Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź