Ginekologia - specjalista radzi, dla pacjenta
Grupa: KOMENTOWANIE WYMAGA DOŁĄCZENIA

• Założyciel: medforum
  •  
  • Data powstania: 12-09-2011

Dlaczego warto dołączyć do tej Grupy

• poznasz ludzi o podobnych problemach zdrowotnych
  • podyskutujesz na konkretny temat, który Ciebie interesuje
  • będziesz na bieżąco informowany/a o nowych wątkach i wypowiedziach
Oceń forum: 
 (3.3)

Forum - Ginekologia - specjalista radzi, dla pacjenta

Temat: Objawy przepowiadające poród? [5]

Data dodania: 02-02-2012, 19:32
zgłoś do moderacjicytuj
Witam,
w środę byłam u lekarza i po badaniu szyjki stwierdził, że jest ona zgładzona oraz mam rozwarcie na 2 palce. Dodam również, że dno macicy się NIE obniżyło, tak jak ma to miejsce parę tygodni przed porodem. Jest tuż pod żebrami. Być może, że ma to coś wspólnego z tym, że do 31 stycznia włącznie brałam 3x0,5 tabletki fenoterolu - wg zaleceń lekarza. Obecnie skurcze mi nie towarzyszą. Jedynie męczy mnie stawiająca się macica oraz czasem występuje lekkie pobolewanie w okolicach krzyża. Zauważyłam, że mam tj. lekko rozwodniony śluz.
Czy to mogą być sygnały przepowiadające poród czy jeszcze dzidzia poczeka z przyjściem na świat? Dodam, że termin wg USG jest na 14 lutego. Łożysko II grupa.
Image
Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 2 głosy
Oddano 2 głosy
Data dodania: 02-02-2012, 20:00
zgłoś do moderacjicytuj
Skurcze przed powiadające mogą występować dużo wcześniej.Jeśli zauważysz więcej śluzu zwłaszcza podbarwionego krwią będzie to oznaczało że odszedł czop śluzowy.
Rozwarcie różnie ja z takim chodziłam 3 tyg.Aczkolwiek teraz to w każdej chwili się wszystko może zacząć.Macica potrafi się obniżyć nawet parę dni przed porodem więc tym się nie martw.Jak dzidzia będzie gotowa to sama zacznie się pchać.
Image

Image
Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 2 głosy
Oddano 2 głosy
Data dodania: 02-02-2012, 22:26
zgłoś do moderacjicytuj
Popieram Agę, mi macica stawiała się od 28tc(urodziłam w 39)
Dno macicy mi obniżyło się jak dostałam skurczy, czyli w dzień porodu tym się raczej nie sugeruj, jak będziesz rodzić to na pewno to zauważysz i będziesz wiedziała że to już
Życzę pomyślnego i szybkiego rozwiązania
Image

Image
Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 3 głosy
Oddano 3 głosy
Data dodania: 03-02-2012, 11:40
zgłoś do moderacjicytuj
Witam
Twój termin już się zbliża i można śmiało powiedzieć, że nawet jeżeli teraz rozpoczął by się poród to uznaje się go jako terminowy. To co powinno Cię skłonić do udania się do szpitala są skurcze regularne, czyli powtarzające się co określony równy czas, lub odejście płynu owodniowego. Czop śluzowy może odejść nawet 2 tygodnie przed porodem.
Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 1 głos
Oddano 1 głos
Data dodania: 03-02-2012, 17:52
zgłoś do moderacjicytuj
U mnie było tak. Rozwarcie na dwa palce, nic się nie obniżyło. Czasami zdarzył się jakiś lekki skurcz. 5dni po terminie lekarz kazał iść do szpitala no to poszłam. Nic mnie nie bolało. Miałam wywoływany poród pierwszego dnia kroplówką, drugiego dnia globułką dopochwową, trzeciego dnia powiedzieli żebym sobie odpoczęła, czwartego dnia lekarz przed wizytą mnie przebadał, mówi że rozwarcie jest juz na 4palce. No ale nic żadnych bóli nie miałam, kompletnie nic, na ktg też nic nie wychodziło. Za niecałe pół godziny byłam już na sali porodowej i podłączyli mi znowu kroplówke na wywołanie bóli no i dopiero jakoś powoli się zaczęło i dziecko się urodziło.
Każdy ma inaczej i każdy poród jest inny.
Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 1 głos
Oddano 1 głos