Ginekologia - specjalista radzi, dla pacjenta
Grupa: KOMENTOWANIE WYMAGA DOŁĄCZENIA

• Założyciel: medforum
  •  
  • Data powstania: 12-09-2011

Dlaczego warto dołączyć do tej Grupy

• poznasz ludzi o podobnych problemach zdrowotnych
  • podyskutujesz na konkretny temat, który Ciebie interesuje
  • będziesz na bieżąco informowany/a o nowych wątkach i wypowiedziach
Oceń forum: 
 (3.3)

Forum - Ginekologia - specjalista radzi, dla pacjenta

Temat: upadek w 32 tygodniu ciąży [3]

Data dodania: 29-12-2011, 09:13
zgłoś do moderacjicytuj
Witam!
Jestem obecnie w 32 tygodniu ciąży i wczoraj zdarzyło się, że poślizgnęłm się na panelach i upadłam na pupę. Akurat miałam później kontrolne usg i powiedziałam o tym lekarzowi, z Dzieckiem ok, łożysko się nie odkleja. Ale lekarzowi nie spodobało się to, że jak położyłam sie na wznak na kozetce to miałam twardy brzuch, który po chwili owszem zrobił się miękki, a że byłam akurat w szpitalu kazał mi pójść na ktg, które nic niepokojącego nie wykazało, tętno Dziecka prawidłowe, nie ma skurczów. Ale bardzo się wystraszyłam i nadal odczuwam niepokój-czy jest uzasadniony skoro wszystko jest ok, czuję ruchy Dziecka, twardnienia macicy również, ale nie częstsze niż dotąd, poza tym mnie wzdęło i to też powoduje napięcie brzucha, nie krwawię.

I drugie pytanie - Dzidziuś waży prawie 1900g, lekarz mówi, że przy urodzeniu będzie miał 2800g-3000g i że ja jestem mała i drobna to prawidłowa waga, oby na pewno?

Pozdrawiam i dziękuję za jakąkolwiek pomoc!
Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź
Data dodania: 29-12-2011, 09:28
zgłoś do moderacjicytuj
Witaj
Przede wszystkim musisz się uspokoić. Stres jest największym wrogiem ciąży. Jeżeli po upadku miałaś wykonanych tyle badań i nic niepokojącego nie wykryto to nie ma powodu do niepokoju. W ostatnich miesiącach ciąży macica "ćwiczy" przed porodem i niebolesne, nieregularne pojedyncze skurcze mogą się pojawiać. Niebezpieczne są skurcze bolesne i powtarzające się w równych odstępach czasu. Wówczas należy niezwłocznie zgłosić się do lekarza. Waga dziecka nie ma nic wspólnego z posturą czy wagą kobiety. Waga Twojego dziecka jak na ten tydzień ciąży jest prawidłowa. Proponuję spokój, spokój, spokój.
Data dodania: 29-12-2011, 10:10
zgłoś do moderacjicytuj
Dziękuję smile
Mój niepokój wynika z tego, że nie wiem, ale wbiłam sobie, że łożysko może się jeszcze odkleić, pytałam lekarza, mówił, że nie. Jestem owszem trochę przewrażliwiona, ale cały czas nad sobą pracuję.