Ginekologia - specjalista radzi, dla pacjenta
Grupa: KOMENTOWANIE WYMAGA DOŁĄCZENIA

• Założyciel: medforum
  •  
  • Data powstania: 12-09-2011

Dlaczego warto dołączyć do tej Grupy

• poznasz ludzi o podobnych problemach zdrowotnych
  • podyskutujesz na konkretny temat, który Ciebie interesuje
  • będziesz na bieżąco informowany/a o nowych wątkach i wypowiedziach
Oceń forum: 
 (3.3)

Forum - Ginekologia - specjalista radzi, dla pacjenta

Temat: podwójne miesiączki [2]

Data dodania: 11-11-2011, 22:09
zgłoś do moderacjicytuj
Witam
mój problem (choć nie wiem sama czy to problem) dotyczy miesiączek. Mianowicie mam 6 letnie dziecko i moje miesiączki po porodzie długo dochodziły do jakiejkolwiek regularności, no ale teraz są od w cyklu 28 do 31 dni. Najdziwniejsze jest to że podczas jednej miesiączki mam jakby dwa odrębne plamienia. Co to oznacza: najpierw jest jedna miesiączka która trwa około 3 dni gdy zaś dobiega końcowi to znaczy ustępuje krwawienie i śluz jest już tak tylko leciutko brązowy nagle pojawia się taki mniejszy ból miesiączkowy i znowu krew jest typowo żywo czerwona i tak przez jeden dzień i tak wygląda zakończenie miesiączki. Między tymi "miesiączkami" jest zawsze tak około dzień przerwy. Tak jest od kilku lat, myślimy o drugim dziecku i tak zastanawiał się czy to oznacza że pękają dwa jajeczka? i czy w związku z tym mogę zajść w ciążę bliźniaczą? lub czy to może ma związek z hormonami, czy powinnam zrobić jakieś badania?
Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź
edytowano: 11-11-2011, 22:14
Data dodania: 14-11-2011, 10:21
zgłoś do moderacjicytuj
Witaj
Myślę, że nie ma powodu do obaw. Skoro cykle są regularne nie ma plamień i krwawień międzymiesiączkowych to wszystko w porządku. Ja nie przejmowałabym się tą jednodniową przerwą. Staraj się o drugie dziecko i nie rozdrabniaj cyklu. Współżyjcie wówczas kiedy oboje czujecie na to ochotę i dopiero gdy nie będzie efektów w postaci ciąży możesz zacząć się zastanawiać nad przyczyną. Spokój to przyjaciel układu hormonalnego.
Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź