Ginekologia - specjalista radzi, dla pacjenta
Grupa: KOMENTOWANIE WYMAGA DOŁĄCZENIA

• Założyciel: medforum
  •  
  • Data powstania: 12-09-2011

Dlaczego warto dołączyć do tej Grupy

• poznasz ludzi o podobnych problemach zdrowotnych
  • podyskutujesz na konkretny temat, który Ciebie interesuje
  • będziesz na bieżąco informowany/a o nowych wątkach i wypowiedziach
Oceń forum: 
 (3.3)

Forum - Ginekologia - specjalista radzi, dla pacjenta

Temat: Możliwość ciązy przy antykoncepcji hormonalnej (?) [3]

Data dodania: 26-10-2011, 11:37
zgłoś do moderacjicytuj
Witam. Od ok. 2 lat stosuję Nuva Ring- krążek dopochwowy.

Mój problem polega na tym, że włożyłam go 30.09 rozpoczynając nowy cykl. Jednak 1.10. podczas stosunku wyciągnęłam go i niestety zapomniałam włożyć z powrotem... Był poza "mną" ok. 8 godzin.

W ulotce napisane było, że w takiej sytuacji jest możliwość ciąży i należy skonsultować się z lekarzem, lecz mój partner nie skończył we mnie, więc włożyłam go, częściowo ignorując całą sytuację, ponieważ wizyta u lekarza nie była by możliwa w najbliższym czasie.

Niestety, po jakimś czasie zaczęłam mieć lekkie nudności i byłam ciągle śpiąca i zmęczona. Tu zaczęły się moje podejrzenia ale postanowiłam poczekać na okres. Powinnam dostać go 24.10 w poniedziałek (3 dni po wyciągnięciu krążka) najpóźniej wieczorem, zawsze tak było. Dostałam jednak dopiero na drugi dzień i w dodatku jest on jakiś dziwny- nie taki jak zawsze. Najpierw wydzielina była brunatna w małej ilości, po ok. 2 godz. dosłownie "wyleciała" ze mnie bardzo rzadka jasna krew (przepraszam za dosłowność). Bardzo się przestraszyłam, jednak w ogóle nie bolał mnie brzuch. Po południu wydzielina znów była brunatna, a wieczorem ponownie rozrzedzona krew...

Nigdy mój okres tak nie wyglądał, dlatego pojawia się moje pytanie. Czy przy takich opisanych przeze mnie okolicznościach jest możliwość ciąży? Czy jeśli doszło do zapłodnienia, to czy hormony mogły w jakiś sposób wpłynąć na płód? Rozważam zrobienie testu ciążowego...

Bardzo proszę o szybką odpowiedź i z góry dziękuję. Pozdrawiam.
Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź
Data dodania: 26-10-2011, 15:41
zgłoś do moderacjicytuj
Witaj
Nie sądzę byś była w ciąży. Trzeba pamiętać o tym, iż przy długotrwałym braniu hormonów organizm jest nimi wysycony i tak niewielka przerwa naprawdę tylko w sporadycznych przypadkach może wywołać owulację. Mogło to jednak wpłynąć na zaburzenia hormonalne w związku z którymi pojawiły się opisane przez Ciebie objawy. Jeżeli bardzo się niepokoisz dla własnego spokoju możesz wykonać test ciążowy. Jestem jednak przekonana, że będzie ujemny.
Data dodania: 26-10-2011, 20:09
zgłoś do moderacjicytuj
Ufff... odetchnęłam. Wynik negatywny. Ale co stresu było to było... Dziękuję za odpowiedź wink