Ginekologia - specjalista radzi, dla pacjenta
Forum - Ginekologia - specjalista radzi, dla pacjenta
Witam. Rozpoczęłam nowe opakowanie w piątek 2.09. i współżyłam z moim partnerem, który skończył we mnie. Następnego dnia, czyli w sobotę nie zażyłam tabletki, w niedzielę też nie.Nie miałam dostępu do apteki, a tą jedną tabletkę miałam jako zapasową. Farmaceutka doradziła żeby brać tabletki do końca pudełka. Pytanie : Czy mogę być w ciąży? Dziękuję z góry za pomoc. |
Witaj Tym razem nie sądzę byś była w ciąży. Powinnas postąpić zgodnie z ulotką. Jeżeli współżyjesz i zdecydowałaś się na antykoncepcję hormonalną to musisz wiedzieć, że ten sposób zabezpieczenia wymaga naprawdę twardej samodyscypliny. W innym razie antykoncepcja nie będzie w pełni skuteczna a i cykl się rozreguluje. Mogą zacząć się pojawiać plamienia czy krwawienia międzymiesiączkowe. Skoro pominęłaś 2 tabletki to do końca cyklu musisz zabezpieczać się dodatkowo. Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź |
Dziękuję bardzo za odpowiedź Mam nauczkę w postaci stresu także to się więcej nie powtórzy! Pozdrawiam Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź |
Nie chcę Cię straszyć, ale znam dokładnie taki sam przykład (pierwszy tydzień brania tabsów, pominięcie i współżycie) z innego forum i niestety tamto pominięcie zakończyło się ciążą. Ulotka mówi, że jak najbardziej istnieje ryzyko ciąży: "Pominięta 1 tabletka w pierwszym tygodniu (...) Jeżeli w tygodniu poprzedzającym pominięcie tabletki utrzymywała Pani stosunki seksualne, istnieje możliwość zajścia w ciążę. Powinna Pani niezwłocznie poinformować o tym lekarza." Z mojej strony radzę zrobić test. Moja porada nie zastąpi porady lekarza bądź innego specjalisty. Nie posiadam wykształcenia medycznego, a moje porady mają jedynie charakter informacyjny (tabletki stosuję od 18. roku życia i stąd moja wiedza). |
Hmm, myśli Pani że po takim czasie test będzie wiarygodny? Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź |
Witaj Najbardziej wiarygodne jest badanie beta hcg z krwi. Wykrywa ją już 11-14 dni po zapłodnieniu. Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź |
Och nie, ja się boję pobierania krwi i mdleję ;/ A jak pójdę do lekarza to on będzie w stanie to wykryć? Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź |
Witaj Tak wczesnej ewentualnej ciąży nie wykryje żaden lekarz bez badania beta hcg, więc sama zadecyduj czy chcesz czekać i się denerwować, czy przeżyć około 30 sekund pobierania krwi i być spokojną wiedząc na czym stoisz. |