Ginekologia - specjalista radzi, dla pacjenta
Forum - Ginekologia - specjalista radzi, dla pacjenta
Witam serdecznie.Jakies osiem lat temu dowiedzialam sie ze mam nadzerke.Urodzilam dwujke dzieci.Robilam badania cytologiczne i jak do tej pory bylo dobrze.Ostatnie badanie mialam robione jakies piec miesiecy temu I wyszlo mi zapalenie szyjki macicy, na wyniki czekalam trzy miesiace i w tym czasie wyczolam na szyjce macicy guzek.Najpier byl jeden teraz wyczowam ich kilka.Czy to moze byc przez nadzerke, czy mogl mi sie zrobic rak szyjki macicy.Bardzo sie wystraszylam,dodam jeszcze ze tak tydzien przed miesiaczka pojawiaja sie lekkie plamienia i uplawy z krwia.myslalam ze to od zapalenia szyjki macicy i po czopkach dopochwowych to przejdzie ale sie znowu pojawilo.Wydaje mi sie ze ten pierwszy guzek ktorego wyczolam powiekrzyl sie troche.Prosze o pomoc, czy mam powtuzyc badanie cytologiczne i czy zglosic sie do lekarza. |
krwawienia pomiędzy cyklami może powodować zarówno nadżerka jak i polipy w pochwie-idź do lekarza |
Witaj Koniecznie zgłoś się do lekarza. Zmian na szyjce macicy nie należy lekceważyć. Mogą być to zarówno zmiany wirusowe np. kłykciny kończyste, jak i zmiany łagodne typu polipów ale także może to być zmiana nowotworowa (bardzo mało prawdopodobna, jeżeli badanie cytologiczne było w porządku). Być może odnowiła się nadżerka. Niestety bez badania nic nie da się powiedzieć. |