mialam podejrzenei ciazy czy nie?

Ginekologia - specjalista radzi, dla pacjenta
Forum - Ginekologia - specjalista radzi, dla pacjenta
kochalam sie w 3 dzien brania tabletki a zapomnialam w 5. nei wzielam jednak tej 2 tabletki postinoru po przeczytaniu pani wypowiedzi doszlam do wniosku ze jeszcze bardziej rozleguruje mi cykl dobrze zrobialm? mialam podejrzenei ciazy czy nie? Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź |
Lepiej,że nie wzięląs kolejnej tabletki postinoru.Po co obciążać organizm?Jeśli kochałaś się w 3ci dzien brania tabletki,więc 3cią i 4tą wzięlaś.Nie wzięląs 5tej.Ryzyko niepełnej ochrony przed ciązą jest największe,jeżeli zapomni sie tabletki na początku lub na końcu blistra (listka).Trudno powiedziec co należy rozumieć na początku blistra (piszę o sytuacji,która dotyczy Ciebie,bo Ty nie wzięlaś na początku a nie na końcu).Początek blistra to wg mnie 1sza,2ga,może też 3cia tabletka.Ale jeśli Ty wzięłaś do 4tej tabletki włącznie,a kochałas się 3iego dnia brania,to myślę,że będzie ok.Choć można to też rozumować tak : stosunek 3ci dzień brania,wzięta tabletka regularnie do 4tej włącznie.%tej już nie.A plemniki mogą przeżyć jakiś czas.Jeśli by żyły 2 dni,to od 3dnia brania tabletki,gdy nastąpił stosunek mogłyby przeżyć do 5tego dnia gdy nie wzięłas tabletki.A gdy jej nie wzięłaś mogło sie odblokować jajeczkowanie i żyjące plemniki mogły ja zapłodnic.Ale jeśli organizm czekał 5tego dnia na tabletkę,a jej nie wzięlaś,to przez te 12cie godzin od momentu niewzięcia jej (bo tyle może wynieść maksymalne opóźnienie) jeszcze byłas zabezpieczona.To jest nadzieja,że plemniki zginęły.Cóż,proponuję Ci czekać na własny,naturalny okres (około miesiąca) i wtedy wziąść pierwszego dnia okresu pierwszą tabletke.Mogą wystąpic plamienia teraz lub krwawienie.Bo przestałas brac tabletki,a do tego jedna tabletka "po".Ale to nic.Jak wystąpi,to jest to naturalne.Czekaj na swój okres,około miesiąca i wtedy weź tabletkę pierwszą.Nie bierz jej teraz gdy wystąpi jakies krwawienie,bo to nie Twoje będzie,naturalne,a poprzez "bałagan" hormonami w organiźmie.Stosuj teraz prezerwatywy.Zrób też po około 2 tygodniach od stosunku test ciążowy.Bywają zawodne,bo często się mylą.Jeśli już,zrób lepiej test na krew - beta hcg.Koszt około 25-30 zł.Wynik w ten sam dzien lub na nastęny.Ten test szybciej wykrywa ciążę.Możesz go spróbować zrobić powiedzmy te 10 dni po stosunku.Jest robiony w labolatoriach,diagnostykach.Jeśli masz jeszcze jakieś pytania,moge Ci podac adres mailowy jeśli tu nie chcesz pisac,albo jak masz jeszcze jakieś inne osobiste,prywatne pytania. steysi Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź |
jesli to nie bedzie problemu to poprosze meil. najbardziej martwi mnei ta ciaza dlaetgo wzielam to po ale z tego co pisze w ulotce i doswiadczen kilku osob sa nikle szanse ze jestem w ciazy. dziekuje za rade. Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź |
wiadomość usunięta z powodu naruszenia regulaminu Forum treść wiadomości zachowana w archiwum Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź |
witam. jakies 3 dni temu 'współżyłam" pierwszy raz z chlopakiem, piszę współżyłam w cudzysłowie ponieważ on we mnie nie wszedł. zaraz na wejsciu do pochwy go cofnełam bo poczułam ból.. jednakże on w tym czasie dostał erekcji i cała sperma dostala się do wejscie mojej pochwy i w okolice warg sromowych, zaraz rano po 4-5 godzinach zażyłam Postinor Duo czyli tabletki 'po', oczywscie drugą po ok 12h. ; moj oragnizm chyba dobrze na nie zareagował ponieważ nie mam skutkow ubocznych typu nudnosci.. jedynie jestem rozbita ale to raczej przez to ze boję sie strasznie ciąży. Zauważyłam za to że moja wydzielina z pochwy zagęstniała, to dobrze nie?... natomiasto moje pytanie to przede wszystkim: czy po takim 'stosunku' moglam zajść w ciąze, a jeżeli tak to czy te tabletki napewno mi pomogą? strasznie się boję i z niecierpliwością czekam na okres.. proszę o pomoc Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź |
Postinor nie ma działania 100% i ciąża jest możliwa. Żadna antykoncepcja nie ma 100% skuteczności, więc warto sobie z tego zdawać sprawę. Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź |
nie jestem w ciąży xD dostałam dzis okres ;] jednak tabletki zadzialały Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź |
Witam, współżyłam (15dzień zażywania tabletek anty) wczoraj z chłopakiem i skończył 'we mnie'. Dwa razy wzięłam tabletkę antykoncepcyjną po upłynięciu 12h, poprostu nie miałam ich wtedy przy sobie, miałam wrócić do domu ale coś mi wypadło i musiałam zostać dłużej u rodziny, także można powiedzieć, że nie wzięłam dwóch tabletek o 'czasie' tylko z 12godzinnym opóźnieniem. Dzisiaj idę po tabletki 'po', czy jest ryzyko zajścia w ciążę w moim przypadku? Wiem, że głupie pytanie zadałam, ale poprostu nie wiem co robić i myśleć o tym wszystkim ;( Proszę o pomoc, z góry dziękuję. ;*** Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 1 głos Oddano 1 głos |