Misia
Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź

Ginekologia - forum dla rodziny i pacjenta
Forum - Ginekologia - forum dla rodziny i pacjenta
![]() Gość | Dziękuję Agniesiu za dobre słowo - cóż, masz rację trzeba sie wspierać i mieć nadzieję. Amnio ma być za kilka dni a wyniki po 2 tygodniach - na pewno napiszę jak sprawa wygląda. Pozdrawiam wszystkie dziewczyny! Misia Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź |
![]() Gość | witam, nie miałam czasu czytać wszystkich wypowiedzi, chcę jedynie opisać moją historię w paru słowach u nas przezierność wynosiła 3,1. rozważałam aminopunkcję, byłam w szpitalu orłowskiego. atmosfera i podejście do pacjenta bardzo nieprzyjemne, dziewczyny wchodziły jedna za drugą, nie było czasu na indywidualne podejście do pacjentki. w gabinecie lekarz, ze dwie pielęgniarki i 3-4 studentów czy stażystów. lekarz chyba uważa się za samego Boga, nie raczy poinformować o ryzyku związanym z badaniem, pacjentka dostaje kartkę do podpisu iż wie, jakie mogą być konsekwencje i zna ryzyko. z tego badania ZREZYGNOWAŁAM. nie chciałam ryzykować poronieniem, wcześniej już jedną ciążę straciłam. obecnie jestem mamą w 100% zdrowego chłopca. dziewczyny, naprawdę nie denerwujcie się na zapas. usg wcale nie jest tak dokładnym badaniem, jak wiele osób myśli. tłumaczył mi to mój ginekolog na wielu przykładach. nie sposób tego wszystkiego tutaj opisać. uwierzcie mi, wystarczy, iż lekarzowi zadrży ręka przy usg i już norma NT przekroczona. dzieciaczek w momencie wykonywania badania jest jeszcze malutki, ma dużo miejsca i bardzo się rusza - nie trudno o pomyłki. mój chłopczyk ważył ponad 4 kg przy porodzie i dostał 10 punktów. teraz wiem, że niepotrzebnie się denerwowałam i wylałam wiele łez. przeżyłam okropny stres, całkowicie niepotrzebnie. Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź |
![]() Gość | Tak jakbys opisala moja wizyte w tym szpitalu i wiem nawet o jakim lekarzu mowisz. Zrobilam to samo co ty i nie zaluje. Nt mialam wyzsze i dzidzius tez zdrowy, co sie okazalo po porodzie. Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź |
![]() Gość | NT 3,8 Lat 42 bardzo współczuję. Przytulam Cię mocno. Blanko – gratuluję!!! Degert, powodzenia na poniedziałkowym zabiegu. Uważaj na siebie i oszczędzaj przez kilka dni po. Fish to dobra sprawa – ja nie zrobiłam i żałowałam. Dni oczekiwania na wyniki dłużyły się niemiłosiernie. Dora, bardzo dobra wiadomość. Uważaj na siebie. Życzę Ci spokoju, dobrych wyników i zdrowego maluszka. Babciu Misiu, tak jak napisały Ci dziewczyny podwyższone NT o niczym jeszcze nie przesądza, tak samo jak dodatkowe markery. Trzymam za Was kciuki i życzę dużo siły w oczekiwaniu na wyniki. Wspierajcie się nawzajem i zostańcie z nami. Toju, jak u Ciebie? Przypomnij mi na kiedy masz termin. Mama Julka i Leonka Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź |
![]() Gość | Popłakałam się. Dziękuję za życzliwość i wsparcie. Myślę o Was ciepło w te mroźne dni. Babcia Misia Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź |
![]() Gość | Babciu Misiu kochana, przed Wami trudny czas – niepokój związany z badaniem, a później oczekiwanie na wyniki. Wiem coś o tym, bo byłam w podobnej sytuacji we wrześniu. Pod koniec sierpnia na USG w 13 tyg. ciąży + 1 dzień, NT u mojego synka wyniosło 3,0 mm. Robiłam testy Pappa, po których ryzyko trisomii wyszło mniejsze niż wynikające z samego badania USG. Mimo różnych opinii, zdecydowałam się na amniopunkcję. Samo badanie niezbyt przyjemne, ale też nie bolesne. Igła robi wrażenie, ale ja na samo wkłucie byłam odwrócona i nie obserwowałam ani wkłucia, ani monitora od USG. Potem przez kilka dni leżałam w łóżku, choć niektóre dziewczyny już po kilku dniach szły po amnio do pracy. Ja wolałam „dmuchać na zimne”. Bałam się powikłań, więc oszczędzałam się przez dwa tygodnie – nie dźwigałam, nie forsowałam się. Na wyniki czekałam 22 dni. Jeśli macie możliwość zrobienia fisha (za to badanie dopłaca się i to całkiem sporo) to zróbcie go. Wstępny wynik otrzymacie po kilku dniach. Oszczędzi Wam to dużo nerwów. Ja niestety nie zrobiłam fisha, bo nie wiedziałam wtedy że istnieje taka możliwość. Żałowałam bardzo, że nikt wcześniej nie powiedział mi o takiej możliwości. Nie będę pisała, żebyście się nie denerwowały, bo to nic nie zmieni. Mnie bardziej jeszcze rozdrażniało gdy ktoś mówił, żebym się nie martwiła. Pomogła mi w oczekiwaniu na wynik modlitwa (przede wszystkim do św. Rity), dziewczyny na forum i wsparcie bliskich mi osób, które na różne sposoby próbowały zająć mój czas abym miała go jak najmniej na myślenie. Każda informacja tutaj na forum o prawidłowym wyniku badań powodowała, że miałam nadzieję, że u mnie też będzie dobrze. Po 22 dniach otrzymałam upragniony wynik: prawidłowy kariotyp. I takiego wyniku również Wam życzę. Trzymam mocni kciuki, żeby Wasze maleństwo było zdrowe. Trzymajcie się ciepło, nie traćcie nadziei i piszcie. Mama Julka i Leonka Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź |
Witam Was serdecznie Przytulam wszystkich tych którzy przechodza teraz ciężkie chwile... Dziękuję Wam jjeszcze raz za dobre słowa Ja teraz po wynikach Ktoś pytał jakie miałam wskazania do amino A wieć przypomnę Dwa lata temu pierwsza upragniona ciąża.Złe wyniki pappa 1;100 Nt 2,7 crl 76,0 brak kości nosowych amino wynik ZD Boli do dziś i będzie bolało do konca teraz obecnie jestem w ciąży i NT wyszło 2,1 crl50,9 troszkę ponad norme do wielkosci dzidzi widoczna kosc nosowa pappa 1;70 biochenia wyszła dobrze no i amino wynik KARIOTYP MĘSKI PRAWIDŁOWY Teraz ja z moim synkiem tzrymamy mocno kciuki za WAS Dergent Gratuluje wynikiu testu ciążowego Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź |
![]() Gość | Mamo Julka i Leonka, dzisiaj skończyłam 38tc Babciu Misiu, wierzę że będzie dobrze Nt38, lat 42, bardzo, bardzo mi przykro Gościu z 21:42, bardzo, bardzo Ci dziękuję za Twojego posta Toja (crl 59mm, nt 2,8, brak kości nosowych, zwrotna fala A, ryzyko ZD 1:2, ZE 1:80, nie robiłam amnio.) Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź |
![]() Gość | Dziewczyny... Blanka, Degert, Dora gratuluję Misia ja też miałam ryzyko 1:60 ZD i mała miała większą główkę co wskazywały późniejsze wyniki z usg NT 2,8 reszta ok. urodziłam zdrową córcię Toja A ja za Ciebie i Twoje maleństwo takie trzymam kciuki, że szok Pozdrawiam Was wszystkie Anita Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź |