Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź

Ginekologia - forum dla rodziny i pacjenta
Forum - Ginekologia - forum dla rodziny i pacjenta
![]() Gość | Witam. Mam pytanie odnosnie tego czy po odstawieniu tabltek antykoncepcyjnych (bralam je dobry rok) moga nastapic jakies zaburzenia hormonalne? przesuniecie cyklu? Przestalam je brac 21 pazdziernika po czym dstalam okres, minal miesiac a w listopadzie nic... . Jesli chodzi o kontakty fizyczne to zawsze bylismy zabezpieczeni z partnerem wiec prawdopodobienstwo ciazy wykluczam. Jest juz 5 grudnia a ja nadal czekam. Bardzo prosze o jakas rade. Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź |
Tutaj kilka informacji na ten temat : "Odstawienie pigułek antykoncepcyjnych a cykl miesiączkowy Po odstawieniu pigułek antykoncepcyjnych miesiączka może rozpocząć się albo zbyt szybko albo z dużym opóźnieniem trwającym nawet dwa tygodnie. Jest to spowodowane nagłym zmniejszeniem poziomu hormonów w naszym organizmie, do którego nasze jajniki muszą się przyzwyczaić. W momencie, w którym oswoją się ze zmianami, podejmą pracę. Wahania w długości cyklu po odstawieniu antykoncepcji hormonalnej mogą trwać nawet sześć miesięcy i są powszechnym zjawiskiem." Musisz sie uzbroić w cierpliwośc i poczekać na miesiaczkę, Twój organizm powoli wraca do równowagi hormonalnej z przed okresu brania tabletek antykoncepcyjnych. Jeśłi miesiaczka nie będzie sie pojawiać dłużej niż 2 cykle, zgłos się do ginekologa, być może trzeba będzie ja wywołac farmakologicznie. |