Jestem juz piec lat po chorobie i czuje sie swietnie.
Pozdrawiam
Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź

Ginekologia - forum dla rodziny i pacjenta
Forum - Ginekologia - forum dla rodziny i pacjenta
![]() Gość | Witajcie. W wieku 31 lat zachorowalam na raka piersi.Przeszlam chemioterapie i naswietlania. od tamtej pory tez mam badany ten marker. Raz jest 100 jed.,a za trzy miasiace zrobilam powtornie i bylo 54,endometrium mam 3mm,miesiaczkuje,jajniki zdrowe.Nie ma sie czym martwic,tylko trzeba narazie obserwowac jak on sie zachowuje(bad.co 3 miesiace). Jestem juz piec lat po chorobie i czuje sie swietnie. Pozdrawiam Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź |
Hej, od dawna już mam wysoki? poziom Ca 125. Ostatnio 91,02. Niedawno lekarz zaproponował mi usunięcie jajników. Do szpitala mam iść w poniedziałek, ale nie do końca jestem przekonana co do takiej konieczności. Genetycznie jestem obciążona.Waham się. Może powinnam przejść nad tym do porządku dziennego? Zmienić lekarza? Pozdrawiam Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 2 głosy Oddano 2 głosy |
![]() Gość | Witam, dzisiaj odebrałam wyniki Ca 125, 380!!!! na 35!!! Mam podejrzenie endometriozy, torbiel na jajniku, czekam na laparoskopię. Czy to może być tym spowodowane? A jeżeli tak to czy na pewno mam endometrizoę??? Chciałam w tym roku zajść w ciążę.... Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 6 głosów Oddano 6 głosów |
![]() Gość | witam miałam robione badanie ca 125 moj wynik to 16,5 . Czy moge sie czegos obawiac ???? Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 5 głosów Oddano 5 głosów |
![]() Gość | Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź |
Wynik masz jednak w normie, bo wartość progowa to 35 J/ml. Na jakiej podstawie lekarz stwierdził, że torbiel, którą masz nie jest endometrialna? Mógł to zrobić, ale tylko na podstawie pobrania torbieli w trakcie zabiegu laparoskopii - USG, ani żadne inne badanie nie jest w stanie jej wykluczyć czy potwierdzić. Myślę, że powtórzenie badania ma na celu sprawdzenie czy wynik jest nadal w normie i czy konieczne są ewentualnie inne badania. Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź |
![]() Gość | mam ca125 6,49 u\ml nie wiem zbytnio co to oznacza, proszę o poradę Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź |
![]() Gość | mam ca125 6,49 u\ml nie wiem zbytnio co to oznacza, proszę o poradę Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź |
CA 125 to marker służący do wykrywania endometriozy i raka jajnika. Tak jak pisałam wyżej, stężenie powyżej 35 J/m daje podejrzenie nowotworu. W Twoim przypadku jest ok. Tak czy inaczej skonsultuj się z lekarzem - był jakiś powód dla którego zlecił to badanie. Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 1 głos Oddano 1 głos |
zgadzam się, idź do lekarza Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź |