ginekologia
Ginekologia  - forum dla rodziny i pacjenta
Grupa: OTWARTA

Ginekologia - forum dla rodziny i pacjenta

• Założyciel: medforum
  •  
  • Data powstania: 28-04-2012
Ginekologia - forum dla rodziny i pacjenta

Dlaczego warto dołączyć do tej Grupy

• poznasz ludzi o podobnych problemach zdrowotnych
  • podyskutujesz na konkretny temat, który Ciebie interesuje
  • będziesz na bieżąco informowany/a o nowych wątkach i wypowiedziach
Oceń forum: 
 (3.6)

Forum - Ginekologia - forum dla rodziny i pacjenta

Temat: Embolizacja mięśniaków macicy [182]

Data dodania: 23-05-2012, 09:04
zgłoś do moderacjicytuj
38latka
kontakt od mnie
anowi10@tlen.pl

Z góry dziękuję za pomoc.
A korzystał ktoś z Was może z bioenergoterapeuty?
Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź

1

2

3

4

5

...

»

z 19

Data dodania: 23-11-2004, 16:52
zgłoś do moderacjicytuj
Mam pytanie do EKSPERTÓW i nie tylko. Co sądzicie o zabiegu embolizacji mięśniaków macicy?

Mam dużego mięśniaka (niestety nie znam jego wymiaru), macica ma wym. 136x73x100. Lekarz proponuje operację. Jednak ja chciałabym jeszcze urodzić dziecko. Wiadomo nie od dziś, że podczas operacji usuwania mięśniaka, często usuwana jest również cała macica. Co robić w tej sytuacji?
Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 15 głosów
Oddano 15 głosów
Data dodania: 23-11-2004, 23:33
zgłoś do moderacjicytuj
Jeśli zaznaczysz, że operacja ma na celu zachowanie płodności, to nikt bez Twojej zgody nie usunie macicy, zachowawcze operacje usuwania samych mięśniaków dają dość dobre rezultaty, embolizacja jet kontrowersyjną metodą, nie jest dostacznie długo stosowana, by dane dotyczące płodności i dzietności kobiet po zabiegach embolizacji były już wystarczające, ale może znajdą się czytelniczki lub lekarze, którzy mieli do czynienia z embolizacją, ja znam ją jedynie z literatury fachowej, embolizacją mięsniaków w naszym kraju zajmują się najczęsciej radiolodzy, pozdrawiam

Dr n.med. Przemysław Binkiewicz

Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 1 głos
Oddano 1 głos
Data dodania: 23-11-2004, 23:47
zgłoś do moderacjicytuj
Rzeczywiście nie ma wystarczajacych danych na ten temat a jeśli juz jakieś są to niestety niezbyt pocieszajace jesli chodzi o płodność. Była o tym mowa na ostatnim sympozjum na temat niepłodności. Dlatego metoda nie jest polecana kobietom które planują jeszcze posiadanie dzieci. Pozdrawiam. Ilona

Ilona Królak

Data dodania: 24-11-2004, 09:53
zgłoś do moderacjicytuj
Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Mam jednak nadal sporo wątpliwości. Może czytają to forum kobiety, które poddały się embolizacji i potem urodziły dziecko. Jeżeli tak, odezwijcie się.
Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 2 głosy
Oddano 2 głosy
Data dodania: 07-12-2004, 15:06
zgłoś do moderacjicytuj
"...Raport ze spotkania Towarzystwa Radiologii Interwencyjnej: UFE daje nadzieję młodym kobietom na zajście w ciążę

2003-04-06

Kanadyjscy naukowcy donoszą, że embolizacja mięśniaków macicy (UFE) wydaje się być bezpiecznym sposobem leczenia kobiet chcących zachować płodność.

Największe, prospektywne i wieloośrodkowe badanie uwzględniło 555 kobiet, które zostały poddane embolizacji tętnic macicy z powodu mięśniaków. Naukowcy nie tylko potwierdzili, że UFE jest efektywną i mniej inwazyjną alternatywą dla myomectomii i histerectomii, ale również podkreślili fakt wielu, zakończonych sukcesem, ciąż po UFE. ..."

Znalazłam to w internecie. Co wy na to szanowni eksperci?
Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 4 głosy
Oddano 4 głosy
Data dodania: 08-12-2004, 19:24
zgłoś do moderacjicytuj
Ja też jestem zainteresowana tym tematem. Kto wie coś więcej?
Data dodania: 10-12-2004, 15:47
zgłoś do moderacjicytuj
Mnie to też interesuje. Jest ktoś po embolizacji?

Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 2 głosy
Oddano 2 głosy
Data dodania: 11-12-2004, 21:14
zgłoś do moderacjicytuj
Embolizacji dokonuja radiolodzy, idzie o to wojna własnie między tymi dwoma specjalnościami, więc nie oczekujcie, że ginekolodzy bedą zachwyceni embolizacją i bedą sie o niej pochlebnie wyrażać.
Data dodania: 03-11-2007, 21:50
zgłoś do moderacjicytuj
ja sie bardzo ciesze z tego ze choc jedni lekarze chca uratowac macice i zeby miec jeszcze wlasne dzieci a embolizacjia miesniakow to jedyne dobre wyjscie i jesli mi sie i uda zeby skontaktowac sie z profesorami to ja zamierzam tego sprubowac bo mam no te *** miesniaki
Data dodania: 18-06-2008, 17:25
zgłoś do moderacjicytuj
Przeszłam zabieg embolizacyjny w marcu tego roku (200 cool ponieważ miałam bardzo dużego mięśniaka który dawał mi dokuczliwe dolegliwości ucisk na pęcherz,ból kręgosłupa,bol brzucha,bół podczas współżycia,silne krwawienia ginekolodzy chcieli usunąć mi macicę z czym się nie zgodziłam i za wszelką cenę szukałam pomocy dowiadując sie o zabiegu emolizacyjnym który NIE BYŁ refundowany,ale w obecnej chwili JEST JUŻ REFUNDOWANY przez KASĘ CHORYCH . Zabieg miałam wykonany w klinice w Lublinie,bardzo się cieszę że jednak nie uległam namowom ginekologów aby dać sobie usunąć macicę po mimo ich straszeń odnośnie powikłań embolizacyjnych byłam stanowcza i nie odstąpiłam od zabiegu embolizacyjnego i bardzo się cieszę że byłam tak upartą i stanowczą osobą bo dziś czuje się bardzo dobrze,zatrzymując swoją macicę.Czego życze wszystkim kobietą aby nie poddawały się i walczyły o zatrzymanie macicy bo mają takie prawo ! icon_wink.gif . W razie pytań co do zabiegu embolizacyjnego służę pomocą na jakiekolwiek pytania icon_wink.gif mój mail to marta3211@wp.pl
Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 9 głosów
Oddano 9 głosów